Mees Pimpel
Meessie werd hij genoemd. Hij was de kleinste onder de deelnemers. De kleinste, de fijnste, de lichtste. Niet meer dan een bolletje veren op pootjes. Maar hoor eens wat hij riep.
“Ik ga winnen!’ riep hij. ‘Hé, pas op, ik ga winnen!”
Je kunt je wel voorstellen hoe de vogels om hem heen reageerden.
“Nou ja,” bromde de ral, “jij blaast nogal hoog van de toren!”
“’t Is niet waar,” sputterde de mannetjesputter, “spuit elf geeft modder!”
“We blazen je zo omver,” smaalde de spotvogel. “Hoei!”
“Weet je wat? We zullen bij de finish op je wachten,” riep de tureluur.
Er werd gekakeld en gekokkeld en naar hem gewezen.
“We are the champions, we are the champions” zong de pestvogel die zich naar Mees Pimpel toe boog en een vleugel om z’n schouder sloeg. “We are the champions, my friend.”
De bonte specht begon te hinniken van het lachen en iedereen lachte mee. Het bos werd gevuld met lachsalvo’s en fluitconcerten. De vogels hadden er plezier in. Zo’n kleine, die zo hoog van zichzelf opgaf!
“En toch ga ik winnen,” zei Mees Pimpel, nadat iedereen tot bedaren was gekomen. “Jullie zullen het zien!”
Het startschot klonk. Alle vogels vlogen op. In de warboel van dons, veren en stofwolken dwarrelde Mees Pimpel omhoog. Z’n snavel zat vol stof. Z’n verenkleed was verfomfaaid. Hij had moeite om overeind te blijven. Met z’n kleine vleugels was hij geen partij voor de andere vogels. In de eerste minuten raakte hij al hopeloos achterop. Hij kon nauwelijks boven de bomen uit komen. Maar dat was hij ook niet van plan. Hij keek omhoog naar de bergen en gaf een minimaal hoorbaar signaal. Daar kwam een schaduw naar beneden gegleden. Een enorme vogel kwam als een goudkleurig vliegdekschip naderbij. Een arend. Hij dook onder Mees Pimpel en tilde hem op z’n rug. De kleine vogel voelde de stille kracht van de opwaartse beweging van de arend en vouwde z’n vleugeltjes dicht. Hij verborg zich in de vorstelijke kraagveren van de reuzenvogel, terwijl die met wijd uitgespreide vleugels hoger en hoger cirkelde, gedragen op een stroom onzichtbaar stijgende warme lucht.
Ver voor hen uit vloog in de diepte de menigte marathonvliegers.
“Niet meer gezien, die mees,” zeiden ze tegen elkaar.
“Zeker verongelukt. In botsing gekomen met een vlieg of een mug.”
“Of een windvlaag.”
Nog steeds zweefde de arend hoger en hoger, met het meesje op z’n rug. Ze lieten de wolken ver beneden zich en stegen op de thermiek onder een strakblauwe hemelkoepel omhoog. Toen draaide de arend z’n slagpennen. Zoef! Mees Pimpel voelde in z’n buik dat ze met duizelingwekkende snelheid vooruit schoten.
Lager klauwden de andere vogels door weer en wind, verkrampt en kromgebogen in hun strijd tegen de elementen. Steeds meer van hen raakten achterop. Vooral de dikkere exemplaren en kleintjes hielden het niet langer vol: de koekoek, de huismus en allerlei soorten stadsvogels. Maar ook de postduif moest afhaken, als eerste van een hele reeks professionele topsporters die van hun hobby hun beroep hadden gemaakt. Allerlei kanshebbers gaven het op. De knobbelzwaan zakte terug, de havik, de hop, en zelfs de gierzwaluw, die toch z’n hele leven lang vliegt en nauwelijks een poot aan de grond zet. De afvalrace was begonnen. Er bleef een kopgroep over met alleen maar echte, doorgewinterde lange-afstandsvliegers. Daarin zaten de albatros, dat vliegwonder met een vleugelspanwijdte van wel drie meter, de stormvogel, die het zelfs midden op zee meestal vol weet te houden, de noordse stern, die ieder jaar van pool tot pool vliegt, en de goudplevier natuurlijk, die als geen ander gaat voor goud. Ze kenden allemaal de hindernissen die de natuur kan opwerpen. Ze kenden de krachtsinspanning die vereist wordt om overeind te blijven. Ze kenden het uit eigen ervaring. Het waren volhouders, kanjers, doorbijters. Maar kijk hoeveel moeite ook deze vliegers hadden met de marathon. Op volle snelheid doorzetten in striemende regens en tegenwinden was voor de meesten teveel gevraagd.
Hoog in de lucht ging het er heel anders aan toe. Terwijl daar beneden gezwoegd werd, zeilde de arend hoog boven alle wisselende weersomstandigheden door de lucht. De koning onder de vogels scheerde voorwaarts en liet al z’n concurrenten ver, ver achter zich.
Het eindpunt kwam in zicht. Mees Pimpel voelde in z’n maag dat de arend aan de afdaling was begonnen. Hij wipte uit het verenkleed van zijn drager. De arend zwenkte af en verdween. De juryleden (pinguïns in zwart-witte pakken) zagen een klein vogeltje over de finish fladderen: een donzen bolletje met vleugels bros als berkenblaadjes.
“Ik ben d’r!” riep de kleine mees. “Gewonnen!”
En zo was het. De jury vulde de formulieren in. Mees Pimpel. Overwinnaar.