Compassie – Boaz en Ruth

‘Ik dank u, heer,’ zei ze, ‘want u hebt zich mijn lot aangetrokken, terwijl ik niet eens bij u in dienst ben.’
Ruth 2:13

Ruth is een buitenlandse. Ze zoekt op de velden van Efrata naar voedsel om zichzelf en haar schoonmoeder in leven te houden. Beide vrouwen zijn weduwen.

Op een dag gaat Ruth de achtergebleven aren rapen van de geoogste akkers van Boaz. Ze valt hem op en hij biedt haar zijn bescherming aan. Ruth vraagt hem waar ze zijn genade aan te danken heeft dat hij zich over haar onfermt. Boaz antwoordt dat ze een bijzondere vrouw moet zijn, omdat ze voor haar schoonmoeder zorgt.

Na een dag van hard werken neemt Ruth een maat gerst mee naar huis. Dan bedenkt haar schoonmoeder dat Boaz hen misschien wel eens bij zich zou kunnen opnemen. Ruth moet het hem maar vragen.

De volgende dag blijkt dat Boaz een verwante van hen is, die de middelen heeft om hen te helpen, en dat ook wil doen. Ruth hoeft geen moeite meer te doen, ze krijgt zes maten gerst mee naar huis.

Het bijbelboekje Ruth (4 hoofdstukken, gemakkelijk in één keer uit te lezen) ademt een en al genade en barmhartigheid uit. Ruth ontfermt zich over haar schoonmoeder Noömi en Boaz onfermt zich over de beide vrouwen. Het is niet verwonderlijk dat ze samen in de stamboom van Jezus voorkomen. Ontfermen wij ons over elkaar, dan ontfermt Jezus zich over ons.

Stiltetip – Geniet van de weldadige rust bij Jezus. Neem er weer een half uur de tijd voor. Begin met een ontspannen houding. Adem rustig in en uit. Word dan stil en luister naar wat God je wil zeggen. Zie en zeg: ‘U bent er voor mij. Voor wie mag ik er zijn?’