Compassie – Verzorgd in de herberg

‘Zorg voor hem, en als u meer kosten moet maken, zal ik u die op mijn terugreis vergoeden.’
Lucas 10:35

Wij kennen geen barmhartigheid zolang we ons niet door de barmhartige Samaritaan hebben laten verzorgen. We moeten eerst eerlijk erkennen dat wij het slachtoffer langs de kant van de weg zijn. We zijn allemaal op de en of andere manier beroofd. Onze waardigheid is door pijnlijke ervaringen geschonden, onze spontaniteit aangetast. We leven, doen ons best, maar zijn eigenlijk verwond, zonder dat iemand het ziet.

Totdat de barmhartige Samaritaan zich over ons heen buigt. Zijn schaduw beschermt ons. Zijn olie verzacht de pijn als zijn Geest ons influistert dat we net zo’n kostbaar kind van God zijn als Hij. Zijn wijn reinigt onze wonden als Hij zegt dat alles vergeven is. Hij tilt ons op zijn rijdier, zijn eigen waardigheid. En Hij brengt ons naar de herberg, waar Hij de nacht met ons doorbrengt. Die nacht is onze nacht van herstel. De volgende dag is alles anders, als Hij zegt dat Hij elke schuld zelf zal betalen. Hij vertrekt, maar de herbergier blijft en zal namens Hem voor ons zorgen. Voor óns – want in deze herberg vind je allemaal mensen die opgeraapt zijn door de barmhartige Samaritaan. Hier is genezing, klinkt troost, vergeving en hoop voor de toekomst. Er is hier geen angst meer, geen ontmoediging, geen tekort.

In de kerk van genade worden voortdurend slachtoffers binnengebracht. Wij brengen ze binnen, want wij zijn zelf van die barmhartige Samaritanen geworden. En we leiden elkaar een nieuwe dag in, genezen, vrij.

Wink – Jezus is pas een redder! Wat verloren ging, vergoedt Hij in veelvoud, wat Hij herstelt, is altijd beter dan daarvoor.