Echtheid – Leef in je identiteit

‘De dood is opgeslokt en overwonnen. Dood, waar is je overwinning? Dood, waar is je angel?’ 1 Korintiërs 15:55

Jezus kon niet dood. Lees maar waar de dood vandaan komt.

De angel van de dood is de zonde, en de zonde ontleent haar macht aan de wet (1 Korintiërs 15:56).

Als de angel van de dood de zonde is, dan is Jezus nooit geprikt. Hij had namelijk nooit gezondigd. En als de dood door de wet in ons wordt gedrukt, dan weten we dat de wet niks over Jezus te zeggen had. Hij was immers alleen maar goed!
Toch stierf Jezus aan een kruis. Waarom? Hij wilde dood. Hij koos er vrijwillig voor. Maar Hij hield tot het laatste moment alles onder controle. Zijn identiteit bleef ongeschonden. Hij bleef wie Hij was.
Het bord dat boven zijn hoofd werd gespijkerd om Hem belachelijk te maken getuigde van zijn identiteit. Jahweh Halachem Wamelech Hanay, stond er. Afgekort: JHWH. Gods naam dus. De ‘Ik Ben’; ‘Ik ben die er zal zijn’. Jezus stierf, maar niemand kon Hem zijn identiteit afnemen. Daarom stond Hij ook weer in volle glorie op uit de dood.

Jezus heeft de dood overwonnen. Het niets. De non-identiteit. Waarom? Om jou je identiteit te geven. Hij wil alles wat naar de dood neigt van je afnemen. Elke leugen, elke verwerping, elke angst dat jij er niet zou mogen zijn. Hij geeft je je ware identiteit ervoor in de plaats. Leef dan ook wie je bent dankzij Hem!

WinkHet kruis van Jezus laat zien dat je slechter was dan je ooit kon denken, maar dat je meer geliefd bent dan je ooit had durven dromen.