Eenvoudig leven – Hoe David zijn vijand kleiner maakt

‘Vandaag zal de HEER je aan mij uitleveren.’
1 Samuël 17:46

David past een eenvoudige truc toe om een reus te verslaan. Door een schaalverkleining wordt hij groter dan de intimiderende macht van de tegenstander. Hij komt op Goliat af als een herder die een hond te lijf gaat. De reus trapt erin en noemt zichzelf inderdaad zo.

‘Ben ik soms een hond, dat je met een stok op me afkomt?’ (1 Samuël 17:43).

Begrijp je vanuit welk perspectief David handelt? Hij heeft zichzelf groter gezien dan de reus. Daarom kan hij op Goliat afstappen. Het zijn geloofsstappen: hij komt in de naam van God.

‘Ik daag jou uit in de naam van de HEER van de hemelse machten, de God van de gelederen van Israël, die jij hebt beschimpt’ (1 Samuël 17:45).

Met deze woorden maakt David zich nog veel groter dan de reus. Wie is er groter dan God? De steen waarmee hij de Filistijn velt is vervolgens het uitroepteken op zijn geloofsdaad.

Kijk nu eens naar jezelf tegenover jouw Goliat. Geen probleem hoeft je te overrompelen als je die kleiner maakt dan jezelf. Geen angst hoeft je te verlammen als je jezelf groter weet dan wat je intimideert.

Het is heel eenvoudig. Wandel je in de naam van de Heer, dan is alles altijd kleiner en ben je zelf altijd groter.

Stiltetip – Kom in de stilte bij Jezus. Stel je voor hoe Hij je optilt tot ver boven je problemen, zelfs tot in de hemel. Wees blij. Zie en zeg: ‘Geen zorgen. U bent groter. Ik ben groter’.