Nieuw stripboek: Stripverhaal wereldtaal

Willem de Vink publiceerde 45 jaar geleden zijn eerste strips. Meer dan 100 van die strippagina’s zijn in dit boek gebundeld. Je volgt in de platen die hij in zijn tienerjaren maakte zijn ontwikkeling naar volwassenheid. Je leest ook hoe hij ertoe kwam om het stripboek Jezus Messias te gaan maken. Bestellen: Thegracefactoryshop.com

De strips in het jubileumboek Stripverhaal wereldtaal geven een uniek tijdsbeeld van de jaren ’70. Daarnaast volg je de tekenaar in zijn groei naar volwassenheid. Je wordt niet alleen meegenomen in zijn prille artistieke ontwikkeling, maar beleeft ook mee wat hem zo jong al bezighield. Het gaat in zijn tienerstrips bijvoorbeeld over identiteit, geweld, milieu, populariteit, massagedrag en eenzaamheid. Je ziet vooral ook hoe hij in een zeer persoonlijke tekenstijl zijn bewondering voor Jezus tot uitdrukking bracht.

Als tiener droomde Willem de Vink er al van om een stripverhaal over het leven van Jezus te maken dat de hele wereld over zou gaan. ‘Houd je van Jezus en kun je goed tekenen, dan wil je een boek over Jezus maken,’ verklaart de tekenaar. ‘Ik wel, tenminste. En omdat de strip een wereldtaal is, zag ik een boek voor me waardoor mensen in allerlei culturen kennis zouden maken met Jezus.’

Dat mondde uit in de eerste schetsen voor een stripboek over Jezus. De tekenaar beschrijft in Stripverhaal wereldtaal hoe dat idee moest rijpen om uiteindelijk tot een bijzonder resultaat te leiden. Dit voorjaar verscheen de honderdste vertaling van het stripboek Jezus Messias, het Chinees. Geen stripboek van Nederlandse bodem werd in zoveel talen uitgebracht.

Het enorme bereik van Jezus Messias is des te opmerkelijker, omdat de productie van elke vertaling niet tot stand komt door een groot commercieel concern of een religieuze organisatie. Het is daarentegen het initiatief van individuen die de visie voor Jezus en strips met de tekenaar delen en het stripboek daarom willen inzetten voor hun eigen taalgebied. Alleen al in 2016 werden 51.000 boeken gedrukt in 7 nieuwe talen en 5 herdrukken en de volgende vertalingen liggen alweer klaar. De totale oplage van de boeken wordt geschat op 1,4 miljoen exemplaren.

Stripverhaal wereldtaal kreeg dan ook als ondertitel Tienerdroom komt uit.

De boeken worden in eigen beheer door Willem en Marian de Vink uitgegeven onder de naam The Grace Factory. Jezus Messias is verkrijgbaar in het Nederlands, Engels en Mandarijn Chinees (64 pagina’s, €8,- per stuk). Stripverhaal wereldtaal is een luxe stripalbum met hard kaft, is gedrukt in een beperkte oplage (120 pagina’s, €14,50,- per stuk).

Bestellen: Thegracefactoryshop.com