Rust – Jezus slaapt in de storm

‘Zwijg, wees stil’.
Marcus 4:39

Wat doe je in de storm? Ik heb diverse keren op het Meer van Galilea gevaren, maar nooit een storm meegemaakt. Het moet daar tussen de bergen griezelig gespookt hebben toen de discipelen met Jezus een boottocht maakten. De vissers waren in ieder geval behoorlijk in paniek. Jezus sliep echter op het achterdek overal doorheen.
De leerlingen schreeuwden Jezus wakker. Ze waren doodsbang dat ze zouden vergaan. Maar Jezus stond op en bedwong de storm met een kort bevel.

Ik koos indertijd deze scene voor de cover van mijn stripboek ‘Jezus Messias’. Je ziet hoe Jezus boven de kolkende golven zijn armen omhoog steekt om de storm te bedaren. Het boek met die voorplaat is in meer dan 60 talen uitgebracht.
Toen ik de omslagillustratie maakte vond ik dit het hoogtepunt van deze geschiedenis. Inmiddels ben ik van mening veranderd. Volgens mij gaat het hier vooral om de minuten ervoor, als Jezus slaapt in de storm.

De discipelen waren verbaasd dat Jezus zelfs de natuurkrachten kon bedwingen. Maar Jezus was verbaasd dat ze niet naar Hem gekeken hadden in de storm. Hij vroeg zich af waarom ze zo bang waren geweest en of ze niet meer geloof aan zijn houding hadden kunnen ontlenen. Hij was rustig blijven slapen.

‘Waarom hebben jullie zo weinig moed? Geloven jullie nog steeds niet?’ (Marcus 4:40).

Bedenk wat voor effect het op je heeft als je in lastige situaties Jezus ziet slapen. Je mag in moeilijke momenten gerust zijn houding aannemen. Je kunt slapen in de storm.

Wink – In deze wereld ben jij in Jezus: in de druk is rust, in de strijd heerst vrede, in de storm kun jij goed slapen.