Terugblik Opwekking ’94

VIERHOUTEN – “De mensen voelen hier de eenheid van het christen-zijn onder elkaar. Daar komen ze op af,” zo verklaart woordvoerder Margriet van den Bosch het succes van de 22e pinksterconferentie van Stichting Opwekking, afgelopen weekeinde in Vierhouten.

‘Wat een zindering van genot’

Uit de archieven, overgenomen uit dagblad Trouw, dinsdag 24 mei 1994, van een medewerker.

Openingsspreker was vrijdagavond Henk Binnendijk van de EO, duidelijk een publiekstrekker. Kees Goedhart van Zending & Gemeente verzorgde zondagavond een gebedsdienst. Zaterdagmorgen ging evangelist Willem de Vink voor in een dienst die door zesduizend gelovigen werd bijgewoond. Het merendeel van de kerkbezoekers zag er modieus en werelds uit. Sommigen hadden hun jonge kinderen meegebracht.

“Mensen, wat een zindering van genot, van glorie, van heerlijkheid,” verzuchtte De Vink extatisch. “Stralende mensen, prachtige muziek, de schitterende kunstwerken die we hebben gezien.” Met die kunstwerken doelde hij op de doeken van christen-schilder Otto de Bruin. Toen deze enkele jaren geleden in een rolstoel belandde, schonk, naar eigen zeggen, God hem bij wijze van spreken artistiek talent. Voordat in Vierhouten de eigenlijke morgendienst begon, kreeg De Bruin gelegenheid om reclame te maken voor zijn werk. Veel christelijke bedrijven hebben reeds een De Bruin in de receptie hangen. Vine Song was de gospelformatie die de goed in het gehoor liggende praise-muziek ten gehore bracht, waaronder enkele Opwekkingsliederen, welke zullen worden opgenomen in de volgende editie van de bekende Opwekkingsbundel.

Al met al had de morgendienst veel weg van een verzorgde televisieshow. Niet voor niets maakte een cameraploeg van de EO opnamen. Degene die diepgaande theologische verhandelingen had verwacht, kwamen tevergeefs naar Vierhouten.

Willem de Vink is een onderhoudend spreker, bij wie de nadruk niet zozeer ligt op inhoudelijke zaken. Zijn toon is joviaal en populair. Onlangs publiceerde hij zelfs een stripverhaal over het leven van Jezus. Tijdens de morgendienst riep hij de gelovigen bij herhaling op om zending te gaan verrichten. “Er zijn mensen die zo vol zijn van Jezus dat ze over Hem spreken. Het is de Heilige Geest die mij doet spreken over Jezus.”

Ondanks de scepsis die het Amerikaans aandoende spektakel zou kunnen oproepen, was de morgendienst van Willem de Vink een indrukwekkende gebeurtenis, die bij vele aanwezigen spirituele emoties opriep. Mensen hieven hun handen ten hemel en dansten met gesloten ogen, als in een soort trance. Toen Willem de Vink aan het einde van de dienst gelegenheid bood tot handoplegging, was de belangstelling voor ‘fysieke aanraking door de Geest’ overweldigend.