Verbondenheid – Verblijf in Hem

‘Op die dag zul je inzien dat Ik in mijn Vader ben, en dat jullie in Mij zijn zoals Ik in jullie ben.’
Johannes 14:20 (WV)

Jezus zegt: ‘Blijf in mij’ (Johannes 15:4). Hij bedoelt niet: ‘Doe je best om in mij te blijven, want anders zal dat je bezuren’. Nee, letterlijk zegt Hij: ‘Verblijf in Mij’ (in het Engels: dwell in me, abide in me). Hij bedoelt: ‘Wees je ervan bewust dat je in Mij bent. Voel je thuis in Mij’.

Hij maakt een vergelijking hoe je in Hem mag zijn. Zoals Hij in jou (Johannes 15:3 en 5, NBV ’51). Hoe is Jezus in jou? Onafgebroken. Zonder enige aanleiding om je ooit te verlaten. Je bent één geworden met Hem. Daarom zal zijn Geest altijd in je zijn. En daarom zul je altijd in Hem zijn.

Want u bent gestorven en uw leven is verborgen met (in!) Christus in God (Kolossenzen 3:3, HSV).

Ik denk bij deze tekst altijd aan de voorstelling die je met twee handen kunt doen. Jij bent je duim. Die stop je in je vuist. Zo ben je in Jezus. Om die vuist leg je je andere hand. Zo is Jezus in God en ben jij in Jezus in God.

Het idee van die handen komt van Jezus zelf. Hij zegt dat niemand jou kan roven uit zijn hand (Johannes 10:28). Daarna zegt Hij dat niemand jou kan roven uit de hand van de Vader (10:29). Het is zijn dubbele garantie dat je voor altijd innig verbonden mag blijven met Hem en met God!

Stiltetip – Stel je in de stilte voor dat je verbonden bent met Jezus, de Vader en de Geest. Zie en zeg: ‘Ik blijf in U en U blijft in mij’.