Verbondenheid – Verbonden in genade

Gerechtigheid zal je fundament zijn. Je zult niets meer te vrezen hebben: onderdrukking zal je niet bereiken, voor terreur blijf je gevrijwaard. Jesaja 54:15

Hoe kun je verbonden raken? Ik was helemaal niet zo verbonden. Ja, met mijn tekenwerk, daar kon ik me veilig in verschuilen. Maar in groepen voelde ik me een vreemde en thuis was ik een rebel.

Ik leerde dat vreemd-zijn voor anderen te koesteren, leefde langs de zijlijn van de gemeenschap, terughoudend, kritisch.

Maar diep vanbinnen wilde ik juist vrienden, erbij horen, verbonden zijn. Daarom werd ik aangetrokken tot elke vriendenclub en kon ik gretig meedoen en een voortrekkersrol vervullen.

Jarenlang werd ik tussen die twee uitersten heen en weer getrokken. Totdat het elastiek zo versleten was dat ik overspannen op de bank kwam te zitten.

In die tijd bezocht ik een conferentie waar pastor Joseph Prince uit Singapore Gods radicale genade onder woorden bracht. Daar sprak God tot mijn hart. Hij deed de toezegging dat ik gevrijwaard zal blijven van de terreur die relaties kan teisteren. Hij gaf me zijn woord en dat maakte mij vrij van de angst dat ik uiteindelijk alleen en op mezelf teruggeworpen ben.

Jezus heeft me uit mijn tent gelokt om me te verbinden met mijn vrouw, mijn vrienden, de kerk. Ik kan me daar nu ontspannen geven, zonder iets te hoeven bereiken, omdat ik al ben gearriveerd. Ik hoef me ook niet terug te trekken om mezelf bij elkaar te rapen, want ik ben al heel en mezelf. En wanneer die neigingen toch nog de kop op steken, is er altijd wel iemand om me te helpen te zijn wie ik ben. Ik heb aan een enkel woord van genade genoeg.

Wink – Mensen die verlangen naar verbondenheid zijn bedoeld om samen met Jezus te genieten van zijn grote familie, de gemeente.