Neem het initiatief

Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad.

1 Johannes 4:19

Wat doe je als iemand jou tekortdoet of schade toebrengt? Dan stap je naar hem toe om daarover te praten, zegt Jezus. Jij neemt het initiatief.
‘Als een van je broeders of zusters tegen je zondigt, moet je die daarover onder vier ogen aanspreken’ (Mat. 18:15).
Jij begint, want je wilt niet dat de ander met schuld blijft rondlopen. De Geest van Jezus dringt er bij je op aan dat elke aanleiding tot veroordeling wordt weggenomen. Daarom geef je elkaar de gelegenheid om het goed te maken.

 

Broeders en zusters, wanneer u merkt dat een van u een misstap heeft begaan moet u, die door de Geest geleid wordt, hem zachtmoedig weer op het rechte pad brengen (Gal. 6:1).

 

Het is ook belangrijk dat je zelf niet met haat en veroordeling blijft rondlopen. Want dan zou wat jou is aangedaan een aanleiding kunnen worden om zelf de ander weer wat aan te doen. Op die manier zou de spiraal van veroordeling nooit doorbroken worden.

Pas op dat u ook zelf niet tot misstappen wordt verleid. Draag elkaars lasten, zo leeft u de wet van Christus na (Gal. 6:1-2).

De wet van Christus is zijn gebod om elkaar lief te hebben met de liefde die Hij ons heeft geschonken (Joh. 13:34). Wees dus niet haatdragend. Als je iemand iets te verwijten hebt, ga dan praten en laad geen schuld op je door je te wreken of wrok te blijven koesteren. Maak er werk van om elke schuld uit de wereld te helpen en vergeef!

Johannes 13:31-38