De Tienerbijbel

Cover Tienerbijbel DEF_7.inddIn elk gezin de Tienerbijbel! Omdat de Bijbel alle leeftijden inspireert. Met die visie heeft Willem de Vink een complete Bijbel voor tieners geschreven. Een stoer boek met 250 verhalen, voorzien van veel prachtige illustraties van Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink. De eerste druk was binnen drie maanden uitverkocht. Hij is inmiddels meerdere keren herdrukt. Ook zijn er dagboekjes voor tieners verschenen die een link hebben met de Tienerbijbel.

 

De Tienerbijbel stimuleert jongeren vanaf een jaar of 12 om de Bijbel te leren kennen. Jongere kinderen genieten vooral van de rijke illustraties in het boek. Tieners zijn gefascineerd door de grote lijn die ze in de Bijbel ontdekken en de extra informatie die dit boek geeft. Ouderen zijn ook enthousiast, zij krijgen een helder overzicht van de inhoud van de Bijbel.

De inhoud van de Tienerbijbel is niet moraliserend of historiserend, maar inspirerend. Jongeren worden aangesproken door begrippen als geheime krachten en symboliek. In het boek zit daarom als het ware een tweede laag. Telkens licht Jezus op, zelfs in de symboliek die in de tekeningen verwerkt zit. Dat stimuleert om op zoek te gaan naar de grote lijnen en de diepere betekenissen.

Het boek
De Tienerbijbel onderscheidt zich van Bijbels voor volwassenen omdat hij een selectie van navertelde tekst bevat. Hij onderscheidt zich van kinderbijbels door een wat hoger niveau van tekst en een relatief compacte verteltrant en veel extra informatie.

Het boek bestaat uit twaalf delen. Bij het begin van elk deel wordt uitleg gegeven over de hoofdpersonen, locaties, de betreffende bijbelboeken en de grote lijn in de vorm van een queeste. Landkaarten en portretten versterken de begripsvorming. Ook wordt er extra informatie aangeboden in kadertjes naast de tekst om verbanden en achtergronden te verduidelijken. De delen tellen samen 250 verhalen, allemaal voorzien van een of meer kleurrijke illustraties.

Job_01jHet boek is prachtig afgewerkt. Het heeft een stoer, stevig maar flexibel kaft met goudopdruk en een robuust, bijna vierkant formaat. De pagina’s hebben ronde hoeken en er is zelfs aan een leeslint gedacht. De Tienerbijbel wordt uitgegeven door Jongbloed, onder het label Benjamin. Uitgeverij Jongbloed is bekend van het drukken van Bijbels en de boekenserie Dwarsliggers in dundruk.

De tekst
De Tienerbijbel werd in eigen beheer ontwikkeld en geschreven door Willem de Vink, illustrator, schrijver en veelgevraagd spreker en trainer/coach. Hij is bekend van het stripboek ‘Jezus Messias’ (inmiddels verschenen in meer dan zestig talen), het dagboek ‘Goede Genade!’ (al zeven keer herdrukt) en zijn opvolgers ‘Genade op genade’ en ‘Inspirator’. Hij werkte vier jaar aan de Tienerbijbel, waarvan drie jaar samen met de tekenaars en met Marian, zijn vrouw, die de vormgeving van het omslag en binnenwerk verzorgde.

Rode draad in de Tienerbijbel is de persoon van Jezus. De tekst werd geschreven vanuit de visie zoals Jezus die zelf heeft neergezet. Zoals Hij zegt, heeft alles in de bijbel betrekking op Hem: ‘Welnu, de Schriften getuigen over Mij…’ (Johannes 5 vers 39-40).

De auteur is goed thuis in de Bijbel. Hij hanteert een vaardige pen en weet de verhalen vaak creatief en verrassend te verwoorden, of vanuit een bijzonder perspectief na te vertellen. De teksten bevatten mooie vondsten en woordspelingen. De verhaalkeus van de auteur is soms verrassend. Naast de bekende verhalen over Adam en Eva, Abraham, Mozes, David, Ruth, Esther, Jezus en de eerste apostelen komen er ook minder bekende verhalen en teksten aan bod, zoals bijvoorbeeld Job, Hooglied, Habakuk, Maleachi, verschillende brieven van Paulus en Openbaring.

Abraham_05kIllustraties en vormgeving
De illustraties werden geschetst en aangestuurd door Willem de Vink en uitgewerkt, ingekleurd en bewerkt door Arjan Wilschut en Timo Visser. De stijl van het tekenwerk verraadt de achtergrond van de illustratoren en sluit goed aan op de leefwereld van tieners van tekenfilms en games. De platen zitten vol sfeer en actie, maar geven ook vaak diepere betekenissen weer.

Arjan Wilschut tekende meer dan 300 platen in zijn verfijnde, uitgeklede stijl met scherpe lijnvoering. Sommige platen schilderde hij in een speciaal tekenprogramma op de computer. Hij heeft een achtergrond als tekenfilmmaker. Hij won diverse internationale prijzen voor zijn animaties en de publieksprijs van kinderen op het Holland Animation Festival. Ook was hij winnaar van Het Hoogste Woord voor zijn kinderboek ‘De Adelaar en de Koning’ en van de vormgevingsprijs De Verwondering voor zijn boek ‘De Beloning van de Koning’. Verder werkt hij voor educatieve uitgaven. Zie ook hetboekvanaderyn.com.

Timo Visser voorzag de meeste platen in de computer van kleur en sfeer en ontwierp gebouwen en voorwerpen. Hij heeft ervaring in de game-industrie en werkte ook al mee aan het prentenboek ‘Skip van Zandt’ van Willem de Vink. Zie ook ultimo.carbonmade.com.

Willem de Vink illustreerde zelf ook een deel van de Tienerbijbel. Zijn vrouw verzorgde de vormgeving van het omslag en binnenwerk.

IX_07cA

In het Frans en Duits
De Tienerbijbel is ook verkrijgbaar in het Frans www.societebiblique.ca en in het Duits www.gracetoday.de

Reacties
De reacties van ons ‘testpanel’ zijn positief. De kinderen begrijpen nu tenminste wat er staat. Dat geldt ook voor de jonge vrouw die van buiten de kerk komt. Dat de verhalen zo nadrukkelijk in het perspectief van Jezus geplaatst worden, is het voor haar makkelijker de rode draad vast te houden in al die verhalen die ze tegenkomt. De verhalen zijn goed verteld, de tekenaars verkennen de mogelijkheden van hun genre prettig prikkelend, en aansprekend bovendien. De Tienerbijbel is een zeer geslaagd project.
Nederlands Dagblad

• Wie de Tienerbijbel openslaat denkt even met een kinderbijbel te maken te hebben, maar al snel blijkt dat de verhaaltrant dieper gaat dan die van kinderbijbels. De Vink slaagt erin om abstracte begrippen als genade of rechtvaardigheid inzichtelijk te maken.
Friesch Dagblad

• Wat een geweldige tienerbijbel hebben jullie gemaakt. Ik heb er echt even de tijd voor genomen om er op mijn gemak van te genieten. Lijkt me zeer duidelijk en aanstekelijk voor deze doelgroep, maar als iets oudere 😉 vind ik het ook mooi het op deze manier te lezen. Petra

• Wat een ongelooflijk schitterende bijbel! Echt mindblowing! Wat word ik hier hebberig van! We zitten samen met kippenvel op de bank naar de schitterende tekeningen, teksten en vormgeving te kijken. ‘Dit gaat prijzen winnen’ schiet door mijn hoofd. En het mooiste is dat ik weet dat jullie het daar niet voor doen. Arjen

IX_15g• Mijn twaalfjarige zoon is erg blij met de Tienerbijbel. Met name de extra’s die vermeld worden vindt hij erg leuk. En we komen daardoor samen tot mooie gesprekken. Hij heeft hem zelfs mee naar school genomen om hem te laten zien. Rosalie

• Wat een schitterend boek. Blijkt niet alleen voor tieners leuk om te lezen. Wijzelf genieten er ook van evenals onze hoog bejaarde moeder. Erik

• Onze voorganger vertelde dat zijn pleegdochter geen televisie meer kijkt. Ze leest de Tienerbijbel. Ze zei: ‘Nu snap ik de Bijbel!’ Els

• “Ik kan niet geloven dat ik nu écht een Tienerbijbel heb.” Zo blij is Ruben ermee. Jaap