Elke start met Jezus garandeert succes

Toen het al ochtend werd, stond Jezus op de oever, al wisten de leerlingen niet dat het Jezus was.

Johannes 21:4

Een nieuwe start wil Jezus met zijn leerlingen maken. En wel vanaf de plek waar ze samen zijn begonnen. De discipelen moeten weten hoe ze na zijn opstanding verder kunnen gaan. Daarom geeft zijn engel de twee Maria’s instructie om zijn leerlingen te zeggen dat ze naar Galilea moeten gaan.

‘En ga nu snel naar zijn leerlingen en zeg hun: “Hij is opgestaan uit de dood, en dit moeten jullie weten: hij gaat jullie voor naar Galilea, daar zul je hem zien”’ (Mat. 28:7).

Dus keren de discipelen vanuit Jeruzalem terug naar Galilea. Petrus gaat met zes andere discipelen vissen op het meer. Het zijn ervaren vissers: ze weten hoe de vis ’s nachts massaal naar boven komt. Maar deze nacht vangen ze niets (Joh. 21:3).

Niets! Hier zie je hoe elk initiatief op niets uitloopt als je niet eerst Jezus hebt gezien. Vroeg of laat kom je erachter dat je boot leeg blijft. Jezus wil dat je zult weten dat alleen zijn aanwezigheid alles biedt wat je nodig hebt. Elke start zonder Jezus is een valse start.

De leerlingen hebben hun verwachtingen niet op Jezus gericht, maar op hun eigen voortvarendheid. Toch is Hij er al die tijd bij. Hij staat daar aan de oever van het meer. In de ochtendmist maakt Hij contact. Hij roept dat ze hun netten aan de rechterkant moeten uitgooien. En moet je kijken: nu doen ze een enorme vangst (Joh. 21:4-6).

Of je nu aan een nieuwe opleiding begint, een nieuwe baan, of een reis, een nieuw huis betrekt, nieuwe vrienden maakt, of gewoon een nieuwe dag begint: elke start met Jezus is de beste start.

Johannes 21:1-14