Geef me jouw hart, dan krijg jij het mijne

Zo troostte hij hen en stelde hij hen gerust.
Genesis 50:21b


Wanneer heb je voor het laatst geprobeerd iemands hart te bereiken? Volgelingen van Jezus zijn kunstenaars in relaties ...

Een goede relatie moet onderhouden worden. Het is nodig om regelmatig naar elkaar op zoek te gaan en elkaar van hart tot hart te ontmoeten. Daarbij moeten we leren luisteren. Ons afstemmen op wat er in de ander leeft. Daar ruimte voor maken. En erop reageren door de ander te bevestigen. In zo’n relatie spelen de juiste woorden een rol en de manier waarop we iets zeggen is ook van belang. Maar ook onze lichaamstaal, die boekdelen spreekt.

Op de achtergrond resoneren de gebeden mee die we voor de ander hebben gebeden.

Gebed speelt een cruciale rol in onze relaties. Jozef raakte een gevoelige snaar bij zijn broers toen hij bekendmaakte dat hij hun verworpen broer was. Hoe vaak zal hij voor hen gebeden hebben? Hij kon in ieder geval vanuit Gods perspectief naar zijn relatie met zijn broers kijken. Er was geen haat of bitterheid blijven steken. Toen duidelijk werd dat hij vooruitgestuurd was om zijn familie te redden (Gen. 50:20), kon hij zijn broers troosten en bemoedigen. Dat was de reden van zijn wonderlijke levensweg, zijn lijden, de macht die hij kreeg. Het was voor hén bedoeld.

Je oefent je kijk op de ander in gebed, voor Gods aangezicht, waar Jezus je mag stimuleren en corrigeren. Zo raak je doordrenkt van zijn genade voor de ander.

Ben je vandaag uit op contact, openheid, bevestiging?

Paulus schrijft: ‘In die gezindheid, vol liefde voor u, waren we niet alleen bereid u te laten delen in Gods evangelie, maar ook in ons eigen leven (1 Tes. 2:8). Neem zijn voorbeeld ter harte. Deel je leven en toon de ander wat God voor hem of haar in jouw hart gelegd heeft.

Tip – Maak van relaties prioriteit.