Genoeg liefde om uit te delen

Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad.
1 Johannes 4:19


Bang dat je in relaties tekortschiet? Dat je accu opraakt? God geeft je eerst wat je zelf nodig hebt, voordat Hij je vraagt om aan anderen te geven. Zijn zorg voor jou staat voorop. Laat je verzorgen!

We hoeven nooit liefde tekort te komen. Dat is goed nieuws voor die onverzadigbare mensen die we zijn. We hunkeren naar liefde, warmte, genegenheid, begrip, aandacht, trouw en al die levenvervullende gaven die we bij anderen zoeken. Nou, liefde is beschikbaar. Gods liefde.

Er wordt ook vandaag weer van ons gevraagd dat we de mensen om ons heen lief zullen hebben: familie, vrienden, collega’s, kerkgenoten en zelfs onze vijanden. Dat lijkt een onmogelijke opgave, omdat we zelf zoveel tekortkomen. Totdat de liefde van God naar ons toe gaat stromen.

Gods liefde komt van zijn kant. Het is zijn genade-initiatief. ‘Het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat hij ons heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden,’ lezen we (1 Joh. 4:10). Die liefde kan ons zo vol maken dat het er bij ons uit komt. We gaan van de mensen om ons heen houden, omdat God zoveel van ons houdt. ‘Geliefde broeders en zusters,’ schrijft Johannes in vers 11, ‘als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben.’

Je kunt pas liefde geven als je liefde hebt ontvangen. Laat je verzorgen. Neem de tijd om je te concentreren op Jezus. Dank Hem voor zijn liefde. Aanbid Hem. Ontvang zijn genade en liefde en aandacht. Ontvang zijn zorg. Zijn rust. En blijf in die liefde (vers 16), dan heb je op den duur genoeg om uit de delen.

Liefde ontvangen en uitdelen is het leukste wat er is. Gods liefde kun je vieren met elkaar. Ideetje voor komende zondag in de kerk?