Genieten doe je nooit alleen

Wat een weldaad voor de ogen om de zon te zien!
Prediker 11:7b


Ja ja, in bijbeltijden konden ze ook genieten van een beetje zon … Voor veel mensen is het hoogste doel om gelukkig te zijn. Voor jou ook? Nou is daar niks mis mee, want God wil ook dat we dat zijn. Hij ziet graag blije mensen.

Daarom vind je in de Bijbel zoveel feesten. De Israëlieten hielden er jaarlijks wel tien; van drie ervan was het verplicht om ze in Jeruzalem te komen vieren. Daarnaast waren er allerlei gezins- en dorpsfeesten. Het eerste optreden van Jezus was ook op een feest: tijdens een bruiloft veranderde Hij water in wijn. Jezus liet daarmee zien dat God zijn aanwezigheid tot een feest wil maken.

Genieten is dus leuk. Maar het is niet zo dat we ons recht op een leuke tijd mogen opeisen ten koste van anderen. Jezus leert ons dat je God lief moet hebben met heel je hart, al je kracht, heel je verstand en je naaste als jezelf (Mat. 22:37-39). Dat is geen onmogelijke opgave, omdat Hij je die liefde schenkt. Die helpt je om ook aan anderen te denken. Genieten is prima, maar niet los van God en andere mensen.

Eerlijk gezegd kun je pas echt volop en voluit genieten als anderen met je meegenieten. Het is leuker om samen naar een romantische film of een goeie voetbalwedstrijd te kijken dan in je eentje. En het is inspirerender om in de kerk Gods lof te zingen dan alleen op de fiets.

Geniet dus van het leven, ook vandaag. ‘Wanneer een mens lang leeft, laat hij dan van elke dag genieten (Pred. 11:8a). God wenst je een fijne dag. Geniet ervan. En laat anderen met je meegenieten.