Geen veroordeling – Niet van deze wereld

‘Ze horen niet bij de wereld, zoals ik niet bij de wereld hoor.’
Johannes 17:16

We vergelijken onszelf gemakkelijk met anderen. Zijn we beter of slechter? Liefst beter natuurlijk. Onze trots speelt op. We willen ons goed voelen. Maar de ander kan ons lelijk in de weg zitten.

Wat gaat er door ons heen als we zo met de ander bezig zijn? Hij zag me niet zitten. Zij maakte een nare opmerking. Die en die kreeg wat ik had moeten krijgen. Het komt door hem, haar, hun dat ik zo stom denk en me zo naar voel.
We zoeken eigenlijk altijd iemand die we de schuld kunnen geven. We hopen daarmee van ons rotgevoel af te komen.
Of we geven onszelf de schuld. Ik heb het aan mezelf te danken dat ik zo denk en me zo voel.
We blijven dan wel ontevreden, maar hebben ons probleem toch ergens neergelegd.

Iedereen zoekt een zondebok. Altijd geef je jezelf of anderen weer de schuld. Dus altijd zijn er mensen die je mijdt of veroordeelt.
In elke familie loopt wel een zwart schaap rond. Op scholen en in bedrijven zijn pesterijen aan de orde van de dag. De pers plakt mensen etiketten op of doet aan stemmingmakerij. Volken staan elkaar naar het leven. Elke oorlog begint met een zondebok.

Als iedereen nog steeds elkaar de schuld geeft, wordt duidelijk dat de wereld tot nog toe aan Jezus voorbij is gegaan. Want Jezus werd de laatste zondebok. Hij nam de zonde van de hele wereld op zich.

‘Daar is het lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt’ (Johannes 1:29).

Geloof je in Hem, dan leef je wel in de wereld, maar ben je niet van de wereld. Je leeft zonder veroordeling.

Stiltetip – Zie en zeg: ‘U veroordeelt niemand. Ik leef in genade.’