Hemel – Als een dief in de nacht

U weet zelf maar al te goed dat de dag van de Heer komt als een dief in de nacht. 1 Tessalonicenzen 5:2

In de Joodse traditie kwam de bruidegom zijn bruid onverwachts ophalen voor het bruiloftsfeest. Sinds hun verloving hadden ze elkaar niet meer gezien. De bruide- gom was teruggegaan om voor hun tweeën een kamer aan zijn vaders huis te bouwen. De bruid was intussen een bruiloftskleed gaan maken. Ze had een kaars in de vensterbank gezet die ze brandend hield. Haar vriendinnen wisten wie ze verwachtte. Maar wanneer haar geliefde zou komen wist niemand, zelfs hijzelf niet. Totdat zijn vader op een avond zou zeggen dat het tijd was. Dan ging de zoon met zijn vrienden in optocht naar haar huis om zijn lief onder gejoel en geschal van de sjofar mee te nemen.

Is het niet wonderlijk dat Jezus over die romance spreekt als hij over zijn terugkeer begint (Johannes 14)? Hij zegt dat niemand weet wanneer hij terugkomt, behalve zijn Vader (Matteüs 24:36)). Maar dat hij zal komen als een dief in de nacht.

‘Ik kom onverwacht als een dief. Gelukkig is wie wakker blijft en zijn kleren aanhoudt’ (Openbaring 16:15a).

Jezus roept ons op om onze bruidskleren aan te houden: het geloof dat hij van ons houdt en dat we goedgekeurd zijn door de Vader om bij hem thuis te komen. We verwachten dat hij ons ophaalt!