Hemel – Sterven is winst

Of ik nu in leven blijf of moet sterven. Filippenzen 1:20b

Paulus is er nuchter over. Sterven is niet eng. Het is een verhuizing. En die overgang is alleen maar winst, omdat er na dit leven een veel beter leven komt.

Want voor mij is leven Christus en sterven winst (Filippenzen 1:21).

Niet dat Paulus zijn leven op aarde waardeloos vindt. Helemaal niet, hij heeft hier een opdracht: andere mensen verder helpen in hun leven met Jezus. Dus kan hij wel willen om nu al bij Jezus in de hemel te zijn, maar hij heeft eerst nog iets belangrijks te doen. Paulus zit in de gevangenis als hij dit schrijft. Hij kan goed nadenken over leven en dood. Zelf zou hij graag al bij Jezus willen zijn. Maar hij weet ook dat hij nog niet klaar is met zijn taak op aarde.

Als ik blijf leven, kan ik vruchtbaar werk doen, maar toch weet ik niet wat ik moet kiezen. Ik word naar twee kanten getrokken: enerzijds verlang ik ernaar te sterven en bij Christus te zijn, want dat is het allerbeste; anderzijds is het omwille van u beter dat ik blijf leven (Filippenzen 1:23-24).

Paulus wilde het liefst bij Jezus zijn. Maar hij moest nog iets doen – en dat maakte hem toch blij. Ook voor ons is er nog iets te doen. Daarom zouden we allemaal blij moeten zijn met ons leven nu.

Wees dus ook vol vreugde, samen met mij (Filippenzen 2:18).