Hug 38 – Elkaar beter leren begrijpen

Marian: Wanneer ons huwelijk niet zo lekker liep kon ik dat vaak terugleiden naar de manier hoe ik naar Willem keek en hem beoordeelde.

In het begin van ons huwelijk vond ik dat er nog wel het een en ander op te voeden was aan hem. Naarmate we langer getrouwd waren meende ik dat ik hem moest behoeden voor verkeerde beslissingen. Ik kon zijn dromen en plannen goed afschieten vanuit mijn negatieve kijk op de dingen. Wanneer Willem spreekbeurten had in kerken moest ik, voordat hij de auto in stapte, nog even ‘mijn hart luchten’. Gepikeerd en gespannen ging hij dan op pad.

Dit zijn zomaar een paar voorbeelden hoe ik bezig was met mezelf en Willem niet de ruimte gaf die hij nodig had. Hij had geen tweede moeder nodig, maar een vrouw die hem vertrouwen gaf. In plaats van afkeuring van zijn dromen en plannen had hij erkenning en aanmoediging nodig. De tijd voor en na zijn spreekbeurten verdiende niet mijn gezeur, maar respect en waardering voor wat hij deed.

Je kunt natuurlijk raden en gissen wat de ander nodig heeft, maar wat ons heel goed heeft geholpen is elkaar vragen te stellen:
– Jij hebt respect nodig, hoe kan ik jou dat geven?
– Wanneer gaf ik jou respect en hoe voelde dat?
– Wanneer gaf ik het niet en wat deed dat met je?

En Willem stelde mij dezelfde vragen:
– Jij hebt liefde nodig, hoe kan ik jou dat geven?
– Wanneer gaf ik jou liefde en hoe voelde dat?
– Wanneer gaf ik het niet en wat deed dat met je?

We helpen elkaar nog steeds deze vragen te stellen.
Wil je elkaar beter begrijpen? Stel gerust deze vragen aan elkaar. En luister dan met je hart naar elkaar.

‘Zoals Ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben.’ (Johannes 13:34)