Hug 42 – Loflied op intimiteit

Soms zijn er periodes in je huwelijksleven dat de slaapkamerintimiteit op een laag pitje staat. Vermoeidheid, veel aan je hoofd hebben, hormonaal gedoe in je lijf: het is allemaal niet seksbevorderend. Op zich is het geen probleem wanneer er dan een paar stille maanden voorbijgaan. Het wordt lastiger wanneer je er niet over praat. 

Uiteindelijk kwam het ter sprake: we hadden allebei wel degelijk behoeften en verlangens naar intimiteit, maar communiceerden er niet over. We gingen er allebei vanuit dat de ander iets dacht en vond, en daar trokken we onze eigen conclusies uit. Voor ons geldt wat waarschijnlijk voor iedereen geldt: het is nodig dat we blijven praten over onze intimiteit. Zodat we elkaar kunnen blijven geven wat we nodig hebben. En daar plezier in blijven beleven.

Loflied op intimiteit

Het bijbelboek Hooglied is  gewijd aan de erotische aantrekkingskracht tussen man en vrouw. Het concentreert zich op de verhouding tussen een meisje en een jongen die onverdeeld op elkaar zijn afgestemd.

Hooglied leest als een filmscript vol dialogen. Er is een plattelandsmeisje aan het woord, dat opgenomen werd in de harem van de koning. Tussen alle vrouwen begeert hij juist haar. Maar het meisje wil helemaal niet met hem het bed delen. Ze kan alleen maar aan haar vriend denken, een herdersjongen die op het veld met zijn kudde bivakkeert. En die doet hetzelfde, die denkt uitsluitend aan haar.

‘Ik ben van mijn lief en mijn lief is van mij.’ (Hooglied 6:3)

Wat is het geheim dat dit meisje zo gefocust is? Wat maakt haar liefde zo sterk dat ze de verleidingen uit haar omgeving kan weerstaan? Het zijn de woorden van haar vriend, waarmee hij haar vertelt hoe hij haar ziet. Die woorden geven hun relatie houvast en richting. De jongen heeft besloten om er helemaal voor haar te zijn en voor niemand anders. Hij belooft haar wat hij zich in zijn hart heeft voorgenomen, zijn trouw aan haar. Hij gáát voor haar.

‘Zoals mijn duif is er maar één, mijn allermooiste is de enige.’ (Hooglied 6:9a)

De liefde in Hooglied is hartstochtelijk en sensueel, maar ook betrouwbaar en geconcentreerd op elkaars geluk. En dat appelleert aan onze diepste dromen. Zie je wel, God heeft iets goeds bedacht met de liefde en ook met seksualiteit. Ik weet het, voel het, beleef het: ik ben het waard dat iemand van me houdt!

‘Ik ben van mijn lief, en hij verlangt naar mij.’ (Hooglied 7:11)

Hug,
Willem en Marian