52 Quiz – Verborgen bijbelboeken

De Bijbel telt 66 boeken. De helft van de titels (precies 33!) zit verstopt in het onderstaande verhaal. Ik schreef deze quiz om deelnemers aan mijn groepsreizen door Israël te vermaken tijdens de busreis van het Meer van Galilea naar de Dode Zee door de Jordaanvallei. Er waren tijdens elke trip wel een paar bijbelvaste slimmeriken die alle verborgen bijbelboektitels uit de tekst wisten te halen. Kun jij ze vinden? (Onderstreep ze!)

Dit is een bijzondere kroniek en een echt heldenverhaal. Ik heb namelijk op reis door Italië bij de parkeerplaats van de Konmar kussens aan vermoeide reizigers weggegeven. Intussen heeft Job onderweg in de file monatoetjes langs de rijen auto’s uitgedeeld. En Juda stopte bijbelteksten tussen de ruitenwissers. Onze handel in genadeproducten leverde leuke reacties op. Toen we Rome in- en uitreden werden we als helden toejuicht.

Daarna hebben we ons tegoed gedaan. Ik heb reeën en sardientjes gegeten. En een boterham. Ossenstaartsoep was natuurlijk nog beter geweest. Maar goed, redelijk voldaan ben ik met onze groep helden doorgereden naar het noorden.

Nu krijg ik in een open bar in Genua leestherapie. Eigenlijk is dat wel boffen, want Guus Geluk assisteert me. Ik ga laten zien wat ik kan: ik predik er op los. Ik klim op een toren als een echte Habakuk, verhef mijn stem als Elia en laat mijn spreuken galmen.

Als ik naar beneden word geroepen, krijg ik te horen dat Psalmen zingen ook belangrijk is.

Samuel laat Luuk laag liederen inzetten. Te laag, want iedereen krijgt de slappe lach. Dus geeft David een riedel op de banjo na deze miskleun. Maar wat klinkt die banjo ellendig als hij slecht gestemd is. Om de boel te redden zet Emma een hoog lied in. Maar ai, de songs die volgen klinken dan ielig hoog. Onze zangleider laat degene sissen die de s niet goed uitspreekt. Dat zijn er heel wat, met al die spagetti tussen hun tanden. Italiaans voedsel mist uitstraling, maar zeg nou zelf: heeft bami charisma?

‘Dit is pet, rustig opnieuw beginnen,’ troost Ruth. Ze wil er geen jeremiade van maken. Maar niemand heeft nog zin. Het wordt ook al laat.

Marjo hannest wat met haar blouse. ‘We trekken zo badjassen aan,’ zegt ze. Het is inderdaad hoog tijd om ons klaar te maken voor de volgende exodus.

Aan het eind van de dag voelen we ons toch nog als koningen te rijk. We hebben zoveel uitgedeeld. Helden zijn we!

Willem de Vink