Compassie – Samaritanen en andere mooie mensen

‘Een bron van zegen zul je zijn.’
Genesis 12:2

Ik heb vandaag een simpele vraag aan je. Hoe kijk je naar mensen?
In mijn atelier heb ik een boek staan van Uwe Ommer, die duizend families over de hele wereld heeft gefotografeerd. Ze hebben stuk voor stuk hun eigen gelaatstrekken. De een loopt in een spijkerbroek, de ander in een sarong en een volgende in een lendendoek. Ik bekijk ze graag; ik vind ze allemaal even prachtig.
Er bestaat een filmpje waarin honderd personen van nul tot honderd om de beurt hun leeftijd zeggen. Ik word vanzelf blij als ik al die mensen met hun specifieke leeftijd langs zie komen.
Met mijn dochter heb ik een boek gemaakt dat ‘Ik zegen je’ heet. Ik schreef een serie zegeningen, zij maakte er fotoportretten bij. Want zo willen we mensen het liefste zien: gezegend, dankbaar en blij, vol van Gods goede woorden.

Zegenen is goede woorden over andere mensen uitspreken, in het vertrouwen dat die van invloed zullen zijn.

Wanneer heb jij voor het laatst iemand gezegend? Een familielid? Een leeftijdsgenoot? Of juist iemand van een andere generatie?
Het is niet moeilijk om compassie tot uitdrukking te brengen als je dat doet namens God. Hij vindt mensen nog veel mooier dan wij ze kunnen vinden. Je mag leren om mensen te zien met Gods ogen en hen zegenen met Gods woorden.

Stiltetip – Neem weer je tijd met Jezus. Kom tot rust bij Hem. Bid voor jezelf, maar ook voor anderen. Laat je door Gods Geest bij mensen brengen die je mag zegenen. Zie en zeg: ‘U zegent mij. U zegent hen. U zegent hen door mij heen’.