Wijsheid – Wijs leiderschap

‘Ik zal jullie herders naar mijn hart geven, en die zullen jullie met wijsheid en inzicht weiden.’
Jeremia 3:15

Ik geloof dat iedereen diep vanbinnen graag geleid wil worden. Ieder mens heeft behoefte aan bevestiging, veiligheid en richting. Daarom begint elke gemeente van Jezus Christus met mensen die de gave van leiderschap hebben ontvangen en daarin herkend en erkend worden.

Een gemeente leiden is volgens mij de hoogste en meest vervullende, maar ook de uitdagendste vorm van leiderschap. Als God geen wijsheid zou geven zou het gekkenwerk zijn.

Je hebt als leider in Gods koninkrijk namelijk geen enkele macht of controle. Integendeel, genade maakt juist alle mensen vrij uit wet en dwang. Je moet het als geestelijk leider dus doen met visie, vriendschap, relaties, teambuilding, zorg en bemoediging.

Wat geestelijk leiderschap bijzonder maakt, is dat je mensen helpt veranderen naar het beeld van Jezus. Je mag invloed uitoefenen in individuen, maar ook in complete families. Die invloed reikt tot ver buiten de gemeente.

Hoewel het leiderschap van de gemeente veel uitdagingen kent, is de opdracht simpel. Een herder doet eigenlijk maar twee dingen: hij hoedt en voedt. De gemeenteleider biedt dan ook veiligheid en inspiratie.

Het middel om dat te doen is ook eenvoudig: God voorziet in het evangelie van genade. De leider gebruikt die boodschap als bescherming en voeding voor de gemeente, zodat die kan groeien in Jezus’ heerlijkheid.

‘Ik zal herders over ze aanstellen die ze zo zullen hoeden dat ze geen angst meer kennen en er niet één meer zal worden gemist – spreekt de HEER’ (Jeremia 23:4).

Stiltetip – Kom weer bij Jezus, jouw goede herder. Verbind je in je gebed ook met je leiders. Zie en zeg: ‘Ik eer U. Ik eer ook mijn leiders’.