Rust – Zitten, wandelen, standhouden

Wandel als kinderen van het licht.
Efeziërs 5:8 (HSV)

Hoe kom je vanuit rust in beweging, zonder de rust te verliezen?

Als tiener las ik graag de boeken van Watchman Nee uit de boekenkast van mijn moeder. De schrijver was een bijbelleraar van de ondergrondse kerk in China tijdens de communistische repressie. Favoriet was een klein blauw boekje: ‘Zitten, wandelen, standhouden’.

De boodschap was eenvoudig. God wil dat je leert om bij Hem tot rust te komen in de identiteit die Hij je gegeven heeft. Dat is zitten.
Als je geleerd hebt om in de rust bij Hem te zitten, kun je ook met Hem op weg gaan om vanuit je identiteit in Hem je dagelijks leven op te pakken. Dat is wandelen.
Maar het is wel nodig dat je op je levenspad in de rust blijft en die zittende houding blijft beoefenen, zodat je de verleiding weerstaat om in eigen kracht verder te gaan. Dat is standhouden.

Hoewel ik het boekje lange tijd vergat, beoefende ik graag die levenswijze. Toch moest God me regelmatig terugfluiten, als ik me liet opjagen door alles wat ik dacht te moeten waarmaken.
Vader God wilde mijn identiteit bepalen. Zijn uitnodiging was altijd weer: ‘Kom bij Mij zitten, luister wie je bent in Mij, dan zullen we samen je levensweg bewandelen en zul je worden wie je bent’.
Ik heb ontdekt dat dit inderdaad de meest effectieve en bevredigende manier van leven is: zitten, wandelen, standhouden.

Stiltetip – Ook tijdens je wandelingen met God kun je op een ontspannen lichaamshouding letten (loop alsof je aan met touwtje aan je hoofd word vastgehouden). En kun je zeggen: ‘Ik geniet van uw genade. Ik rust in U’.