Waarom wij Van Gogh zo mooi blijven vinden

Essay in Nederlands Dagblad, 10 december 2014, door Willem de Vink – 2015 is uitgeroepen tot het Van Gogh-jaar. Het is dan 125 jaar geleden dat de schilder overleed. Diverse musea en tv-programma’s zullen aandacht aan hem besteden, en ook de Keukenhof en allerlei bloemencorso’s zijn aan hem gewijd. Er valt niet aan Van Gogh te ontkomen. Maar waarom is hij zo mateloos populair? Waarom verdwijnt hij nooit uit het nieuws, drommen rijen mensen rond zijn schilderijen samen en brengt zijn werk recordbedragen op?

vangogh_samaritaanIk denk dat Vincent van Gogh als geen ander uitdrukking wist te geven aan de roep die bij ons allemaal weerklank vindt: ‘Hou van mij!’ Van Gogh had een passie voor mensen, maar hij voelde zich afgewezen. Hij wilde geliefd zijn, maar riep vooral weerstand op. Die spanning zie je terug in zijn werk en beheerste zijn hele leven. Ik herken daar een modern levensgevoel in, wat de aanleding was om mijn boek ‘Dit is liefde, Vincent’ te schrijven.

Van Gogh vertolkt de wens die we tegenwoordig uiten via televisie, evenementen en sociale media dat we vrij en ongedwongen willen bestaan en daarin bevestigd willen worden door verbonden te zijn met anderen. Ook al leefde hij ruim een eeuw geleden, hij past met zijn roep ‘Hou van mij!’ in onze tijd. Daarom komt er volgens mij weer een Van Gogh-jaar …

Lees verder op de website van het Nederlands Dagblad

Bekijk het boek Dit is liefde, Vincent

 Bestel het boek Dit is liefde, Vincent

Fotobijschrift – Vincent van Gogh schilderde zichzelf als de barmhartige Samaritaan
(1890, Kröller-Müller Museum, Otterlo)