105 Personal Jesus (Priscilla Presley, Nina Hagen)

In de film Priscilla van Sofia Coppola uit 2023 adoreert een piepjonge Priscilla Presley haar man Elvis Presley als haar persoonlijke verlosser. De Britse synthpopband Depeche Mode maakte met Personal Jesus al in 1989 over dat thema een liedje. We kennen misschien Jesus is just alright van The Byrds uit 1966, of Jesus Walks van Kanye West uit 2004, maar geen song over Jezus duikt op zoveel plaatsen in de popmuziek op als deze.

Er bestaan pop-, hardrock-, jazz- en gospelversies van het nummer en zelfs een strijkkwartetuitvoering. Het werd gecoverd door Marilyn Manson, Def Leppard en Trevor Horn met Iggy Pop, door Sammy Hagar, Nina Hagen en Johnny Cash. De vertolkingen geven een nogal gevarieerde kijk op Jezus, wat maar weer eens bewijst dat Hij voor allerlei doeleinden inzetbaar is.

Personal Jesus verscheen in 1990 op het Depeche Mode album Violater. Op YouTube kun je de videoclip zien die Anton Corbijn erbij maakte. Gevraagd naar de betekenis van de tekst vertelde Martin Gore, gitarist, toetsenist en zanger van de groep en schrijver van het liedje, dat de tekst inderdaad sloeg op de manier waarop Priscilla Elvis Presley aanbad als haar persoonlijke Jezus.

De Amerikaanse country legende Johnny Cash zag er heel wat anders in en noemde het een sublieme gospelsong. Hij zette het in 2002 op zijn album American IV.

Sammy Hagar (zanger bij Van Halen en Chickenfoot) maakte er in 2013 op zijn album Friends met de hulp van leden van Red Hot Chilli Peppers en Journey een pompend hardrocknummer van. Hij bracht in de tekst een persoonlijke noot aan met de zin I got my own personal Jesus. In de videoclip is dat een jonge vrouw die opkomt voor haar vriend.

De meest uitgesproken uitvoering komt misschien wel van de Duitse punkdiva Nina Hagen van haar gelijknamige album uit 2010, waarop ze haar bekering tot het christelijke geloof bezong. Ze maakte er met haar krachtige stem een gebeitelde versie van, waarin ze haar bewondering voor Jezus uitte met het toegevoegde zinnetje: Jesus is the best.

He’s your own personal Jesus
Someone to hear your prayers
Someone who cares
He’s your own personal Jesus
Someone to hear your prayers
Someone who’s there

 Feeling unknown
And you’re all alone
Flesh and bone
By the telephone
Lift up the receiver
He’ll make you a believer

 Jesus is the best
He ‘ll put you to the test
Things on your chest
You need to confess
He will deliver
He’s a forgiver

 Reach out, touch faith
Reach out, touch faith

Willem de Vink