Aan de voeten van Jezus

Er is maar één ding noodzakelijk.
Lucas 10:42


Betanië, een dorpje buiten Jeruzalem. Huis van een gastvrije familie. Twee zussen en een broer: Marta, Maria en Lazarus. Gastvrij, zo wordt Marta genoemd. En dat is een mooie eigenschap. Is God niet gastvrij, staat zijn huis niet voor iedereen open?Daar komt Jezus, met zijn leerlingen. Maria gaat bij Jezus zitten, aan zijn voeten. Ze wil niets missen van wat Hij zegt; ze drinkt zijn woorden in.

Marta niet. Die is druk bezig. Ze ergert zich aan Maria, die daar maar zit. ‘Heer, kan het u niet schelen dat mijn zuster mij al het werk alleen laat doen?’ zegt ze.

Nee, Jezus heeft een andere kijk op Maria. Ze doet precies wat ze moet doen. Ze concentreert zich op Hem, in plaats van op alle drukte. Wat heeft Maria te verliezen als ze Jezus bij zich heeft?

‘Marta, Marta,’ zegt Jezus dan ook, ‘je bent zo bezorgd en je maakt je veel te druk.’ Tja, dat ben je en dat doe je als je Jezus nog niet helemaal in het vizier hebt. Dan heb je nog niet door dat zorg en drukte niets toevoegen aan de genade die Hij meebrengt.

Daarom zijn zoveel mensen overbezorgd. Overwerkt. Overspannen.

Genade komt met rust, met de zekerheid van het geloof. ‘Er is maar één ding noodzakelijk,’ zegt Jezus. ‘Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen’ (Luc. 10:38-42).