Aan het kruis werd het kwaad ontmaskerd

Hij heeft de heerschappijen en de machten ontwapend, hen openlijk aan de kaak gesteld en over hen getriomfeerd door het kruis.

Kolossenzen 2:15 (WV)

Het kwaad zit in ieder mens, zeggen ze. Maar het zat niet in Jezus. Daarom kon Jezus het kwaad ontmaskeren. En overwinnen.

Aan het kruis werd duidelijk waar het kwaad vandaan komt. Ieder mens begeert wel iets van een ander. Maar zodra hij dat grijpt, laadt hij schuld op zich. Die schuld wil hij kwijt en dat doet hij door iemand anders te beschuldigen. Maar die ander beschuldigt ook weer iemand. Zo ontstaat er een spiraal van rancune, boosheid, wraak, geweld. We zijn altijd op zoek naar een zondebok om onze schuld op af te wentelen. Iemand die we kunnen veroordelen, zodat alles weer in orde lijkt.

Dat zie je gebeuren met Jezus. Eerst werd Hij toegejuicht, maar toen beschuldigd en veroordeeld. Zo kwam Hij in dezelfde spiraal terecht waarin alle mensen gevangen zitten. Niemand ontkomt eraan.

Of toch wel. Want Jezus doorbrak die cirkel, als eerste en enige. Hij was namelijk een zondebok zonder zonde. Hij werd onterecht beschuldigd en veroordeeld. Zo kwam het wezen van het kwaad aan het licht. Jezus ontmaskerde Satans bedoelingen: mensen aanklagen en vernietigen. Satan wordt door Jezus dan ook een mensenmoordenaar genoemd. En een leugenaar (Joh. 8:44).

Een leugenaar, terecht. Want sinds het kruis heeft Satan niets meer te zeggen. Daar werd de veroordeling veroordeeld. Jezus overwon het kwaad en laat jou delen in zijn overwinning.

Michelangelo Buonarroti was zeventien jaar toen hij dit houten beeldje maakte. Jezus hangt naakt te kijk, maar Hij zet als onschuldige al het kwaad te kijk.

(Schilderij)

Michelangelo – Crucifix (1492, Santo Spirito kerk, Firenze)