Blijven zondigen? Absoluut niet!

Betekent dit nu dat we vrijuit mogen zondigen omdat we niet onder de wet staan, maar onder de genade? Absoluut niet.
Romeinen 6:15


Radicale genade lokt ongetwijfeld kritiek uit. ‘Foei, foei, foei, al die nadruk op genade geeft mensen een alibi om maar te blijven zondigen,’ zeggen de tegenstanders. Dat zeiden ze ook al tegen Paulus, die het evangelie van genade als geen ander kende, doorleefde en doorgaf. Maar hij zei: ‘Absoluut niet!’

Als je oppervlakkig naar het evangelie van genade kijkt, zou je kunnen denken dat zondigen er niet meer toe doet. Jezus is er immers voor gestorven? Maar als je eenmaal doorgedrongen bent tot het hart van genade, zie je hoeveel het God kostte om ons uit de veroordeling te redden. Kijk je naar Jezus, dan laat je de zonde ver achter je.

‘De zonde mag niet langer over u heersen, want u staat niet onder de wet, maar leeft onder de genade’ (Rom. 6:14). Je bent vrijgekocht uit die verschrikkelijke macht, die je tot een slaaf maakte, die alleen maar de dood in de ogen kon kijken. Vrijgekocht om te leven, met Gods liefdevolle ogen op je gericht. Dat oogcontact houdt je ver van de zonde.

Zonder genade hadden we nooit geweten hoe verschrikkelijk de zonde is. Mensen die de genade bekritiseren, hebben er geen idee van.