De atleet die wint

Ren als de atleet die wint.
1 Korintiërs 9:24


‘Ik hard mezelf en oefen me in zelfbeheersing, want ik wil niet aan anderen de spelregels opleggen om uiteindelijk zelf te worden gediskwalificeerd,’ zegt de apostel Paulus (1 Kor. 9:27).

Sommige mensen concluderen hieruit dat de apostel nog niet zo zeker was van zijn redding en daar hard aan wilde werken. Maar hij wist wie hij was in Christus. Hij zegt hier niets anders dan dat hij een goed voorbeeld wil zijn voor de mensen die hij onderwijst.

In zijn brief aan de Korintiërs is hij heel duidelijk over de zekerheid van het geloof. De gemeente naar wie hij zijn brief schrijft heeft flink wat gebreken. Het is er eerlijk gezegd een zooitje. Er is afgunst en verdeeldheid, ontucht, incest, dronkenschap. Maar als hij die mensen daar in hun beroerde situatie aanspreekt, heeft hij het in zijn inleiding toch over heiligen, die de vrede van God ontvangen, zowel in zijn eerste als in zijn tweede brief. Hij schrijft zelfs dat ze door Jezus in alle opzichten rijk geworden zijn (1 Kor. 1:5). Dat is de basis waar hij met hen vanuitgaat. Die zekerheid.

Ze zijn geheiligd in Christus, al gedragen ze zich er niet naar. Hun identiteit staat vast. Ze zijn gerechtvaardigd. Maar de heiligmaking moet daar wel op volgen. Laat God dat in je uitwerken. Ga je gedragen naar wie je bent.

Daarom zegt Paulus: ‘Ren als de atleet die wint.’ Je zult winnen, al maak je nog fouten. In Jezus zijn we zelfs meer dan overwinnaars, daar is de apostel heel stellig over (Rom. 8:37). Maar het wordt wel tijd dat je je gaat gedragen als de atleet die wint.

‘Er kan er maar één de prijs winnen,’ schrijft Paulus (1 Kor. 9:24). Die ene, dat ben jij en dat ben ik – dat zijn wij, dankzij Jezus. Wees dan ook zo’n overwinnaar in de praktijk van alledag.

Tip – Gedraag je als overwinnaar: juich wat vaker.