De kracht van genade

We doen er goed aan ons te laten sterken door genade, niet door spijzen.
Hebreeën 13:9a


Waar maak je je druk om? Om eten? Maakt een goede gezondheid je sterk? Zeker weten. Maar een goede geestelijke gezondheid nog meer.

Geloof in Gods beloften geeft kracht om een radicaal en opvallend christenleven te leven. De kracht van genade is de ultieme bron om te leven zoals God het wil.

‘Nooit zal ik u afvallen, nooit zal ik u verlaten,’ zegt God (Hebr. 13:5). Als we op die belofte van genade reageren met de woorden: ‘De Heer is mijn helper, ik heb niets te vrezen. Wat zou een mens mij aandoen?’ (vers 6), hebben we de kracht ontdekt om te doen wat eerder in hetzelfde hoofdstuk staat. Dan kunnen we het huwelijk in ere houden, het bed zuiver, de geldzucht weerstaan, ons bekommeren om gevangen en mishandelde mensen en de onderlinge liefde en gastvrijheid in stand houden (vers 1-5).

Hoe dat mogelijk wordt? Omdat je je dan hebt laten sterken door genade (vers 9). Gods genade komt in zijn beloften naar je toe. Je doet er goed aan dat helder voor ogen te houden. Dat heb je nodig, want dat maakt je krachtig!

We maken ons dagelijks druk om ons voedsel, ons dieet, ons gewicht. We zouden ons echter druk moeten maken over de vraag of we wel genoeg genade binnenkrijgen. Als we ons niet goed voelen, moeten we niet in de eerste plaats meer, minder of anders gaan eten, maar luisteren naar de boodschap van genade, die vergeving brengt, vreugde, hoop. Dat maakt je een sterke christen, die goede dingen tot stand brengt.

Het vraagt moed en kracht om een radicaal christenleven te leven. Wil jij zo leven? Ben je sterk in de genade? Gebruik genade als ontbijt, lunch, avondeten. Gebruik dit boek voor een dagelijks portie, als je wilt …

Tip – Relax: het is honderd procent genade.