De vrouw uit de rib

Uit de rib die hij bij de mens had weggenomen, bouwde God, de HEER, een vrouw en hij bracht haar bij de mens.
Genesis 2:22


Waarom schiep God de vrouw uit de rib van de man? Een oude Joodse wijsheid formuleert het als volgt.

God schiep de vrouw niet uit het hoofd van de man, want dan zou de vrouw denken dat ze boven haar man staat. En niet uit zijn voeten, want dan zou de man denken dat hij boven zijn vrouw staat. Maar juist uit zijn rib, zodat ze altijd dicht bij elkaars hart zouden blijven.

Maar er ligt nog een krachtiger betekenis in het feit dat man en vrouw op die manier bij elkaar gebracht zijn. Het weerspiegelt Jezus en de gemeente.

Dit mysterie is groot, schrijft Paulus over het huwelijk. Ik betrek het op Christus en de kerk (Ef. 5:32).

Toen Jezus aan een kruis gestorven was, doorboorde een Romeinse soldaat met een speer zijn zij. Er stroomde water en bloed uit de wond: het bewijs dat Jezus’ hart brak toen Hij zijn leven gaf (Joh. 19:34). Op dat moment schiep God de gemeente van Jezus Christus, die zijn eigen vrouw, zijn eigen bruid zou zijn.

God had bij de schepping van man en vrouw al Jezus en de gemeente in gedachten. We mogen dat in elk huwelijk weer terugzien.

Mannen, heb uw vrouw lief, zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven om haar te heiligen, haar te heiligen met water en woorden en om haar in al haar luister bij zich te nemen, zodat ze zonder vlek of rimpel of iets dergelijks zal zijn, heilig en zuiver (Ef. 5:25-26).