Debuutroman Markus

Markus is een spannend en bijzonder boek voor jongeren én volwassenen tegelijk, door Willem de Vink, met illustraties van de auteur. Een boek vol spanning, mysterie en romantiek.

Een proeflezer schrijft: ‘Angst, verliefdheden, stoer doen, schaamte, haat, niets is Markus vreemd in dit helder geschreven boek met rauwe illustraties.’

Een andere lezer: ‘Dit kan een klassieker worden!’

Yoan, een jongen van vijftien, is gewend om zijn eigen zin te doen. Het liefst haalt hij halsbrekende toeren uit op de daken van Jeruzalem. Maar zijn vader sleept hem mee in het verzet tegen de Romeinen. Voor een geheime opdracht reist hij heel Israël door. Onderweg komt hij voor steeds grotere uitdagingen te staan. In een wereld van discriminatie, radicalisering en geweld moet hij leren de juiste keuzes te maken. Hij belandt in een heftige crisis als hij ooggetuige wordt van de arrestatie van Jezus en naakt wegvlucht. Niemand kan hem helpen. Hij zal zelf moeten ontdekken hoe hij kan veranderen in de jongen die hij echt is, in Markus.

Willem de Vink: ‘Een van onze belangrijkste levensopdrachten is om los te komen van onze ouders. Daar zijn de meesten van ons als tiener al mee bezig. Hoe we uit dat proces komen bepaalt in sterke mate hoe we onszelf gaan zien en hoe we ons zullen ontwikkelen. Dat zien we bij Markus ook.

Markus worstelt als vijftienjarige jongen met zichzelf. Hij krijgt een opdracht van zijn vader die hem in het verzet brengt. Maar hij wil niet op zijn vader lijken. De vraag is hoe hij zich losmaakt van die invloed. Hij belandt in allerlei lastige en soms zelfs hopeloze situaties, die hem niet echt verder helpen. Maar dan vindt hij richting als hij ontdekt hoe Jezus naar hem kijkt. Jezus haalt het beste in hem naar boven.

Begin 2019 konden Marian en ik acht weken in Jeruzalem zijn. Daar deed ik de inspiratie op om mijn eerste roman te schrijven. Ik wilde namelijk al heel lang de gebeurtenissen uit het begin van onze jaartelling rondom Jezus beschrijven vanuit het perspectief van een tiener. De jongen die naakt uit Getsemané vluchtte zou daar goed voor kunnen dienen. Van de vier evangelieschrijvers beschrijft Markus dit incident als enige. Het zou goed kunnen zijn dat hij het zelf is geweest. Zou ik met hem iets kunnen in een roman?

Toen we tijdens een zwerftocht door Jeruzalem toevallig op de daken van de oude stad terechtkwamen en daar freerunners bezig zagen, zag ik het ineens voor me: zo’n jongen is Markus!

Met die gedachte ben ik gaan onderzoeken, inleven, schetsen. Terug thuis ging ik als een speer schrijven. Ik had de geest, want het verhaal stond in een paar weken op papier. Daarna ben ik gaan herschrijven, schaven en schrappen, wat een aantal maanden in beslag nam.

Het was voor mij een groot avontuur om mee te maken wat Markus meemaakt. Zijn reis door Israël waarin hij moet zien te overleven. Hoe hij plotseling naast Jezus zit met zijn gestolen broden en vissen en hoe hij daar voor het eerst vrede vindt met zichzelf. Om door zijn ogen naar het naakte lichaam van Jezus aan het kruis te kijken. Me in te leven in de vragen die Jezus’ doodsstrijd bij hem oproept.

Ik heb voor dit boek 20 tekeningen gemaakt. Het is niet gebruikelijk om romans te illustreren, maar ik kan het nu eenmaal niet laten. Met tekeningen druk ik nog eens extra uit wat ik voor me zie. Ik zag een jongen voor me die zich verstopt, totdat in Getsemané zijn kleed van hem afgerukt wordt. Je krijgt ook op een landkaart het reisschema van Markus te zien. Hij moet namelijk een lange tocht door Israël maken, met een duistere opdracht. Maar die reis helpt hem wel uit zijn eigen duisternis. Het is een spannende, ontroerende ervaring voor de jongen én voor de lezer.’

Reactie van een proeflezer die de schrijver goed kent: ‘Er zit heel wat van jezelf in! Mooi om te lezen. Ik herken de worsteling met je eigen vader, het proces van volwassen worden en het ‘heiligen’ van je talent. Soms ontroerend. Rijk. Stevige beschrijvingen met nuttige details. De vaart zit erin: klasse!’

Je kunt kiezen uit een harde kaft of een paperback. Verkrijgbaar in de boekwinkel, of bestellen bij The Grace Factory.