Echtheid – Kwetsbaar echt

Uit zijn volheid hebben wij allen ontvangen zelfs genade op genade.
Johannes 1:16

Jij bent bedoeld om gekend te zijn zoals je echt bent. Dat vraagt om kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheid is plezierig als je vertrouwen hebt in wie je bent en wat je kan. Dan ben je vrij en creatief. Je verbindt je gemakkelijk met anderen. Je hebt er plezier in dat je er mag zijn.

Maar kwetsbaarheid kan ook eng zijn. Als je onzeker bent over wie je bent en wat je kan. Dan voel je je snel schuldig (ik schiet tekort). Je schaamt je (over mislukkingen en je eigen onwaardigheid). Je bant bang voor afwijzing. Je voelt de pijn van miskenning, veroordeling, eenzaamheid.

In kwetsbaarheid kun je gemakkelijk gekwetst worden. Als je daar ervaring mee hebt of bang voor bent, bewapen je jezelf tegen de pijn en verstop je je in een harnas.
Je verdooft jezelf met eten, koopjes, media-afleiding, medicijnen, porno, verdovende middelen.
Of je overschreeuwt jezelf met trots, bluf, streefgedrag, schijnzekerheden, het afschuiven van verantwoordelijkheden.
Of je camoufleert jezelf met grapjes, cynisme, intelligentie, perfectie, cosmetica, vrome praat.
Maar daarmee neem je alles van jezelf weg: niet alleen de angst en pijn, maar ook de creativiteit, vreugde en liefde die bij kwetsbaarheid horen. Je bent jezelf niet meer.

In genade kun je veilig kwetsbaar zijn. Voor elk tekort is genade. In dat vertrouwen kun je tevoorschijn komen zoals je bedoeld bent.
En kijk: nu geniet je in je kwestbaarheid van vrijheid, creativiteit, vreugde, verbondenheid, liefde, betekenis.

Wink – Kijk naar Jezus in zijn kwetsbaarheid. Niemand is zo echt als Hij. Daarom kan Hij als geen ander echt contact met jou maken.