Echtheid – Spontaan ben je het leukst

HEER, u kent mij, u doorgrond mij. Psalm 139:1

Hoe kun je oprecht echt zijn? ‘Spontaan ben je het leukst’, zeiden een paar vrouwen tegen me. Dat was tijdens een ‘heart clinic’, een groepsmoment waarin we als kerkleiders oefenen om op hartsniveau met elkaar om te gaan. Ze hadden gelijk. Als ik niet hoef na te denken hoe ik overkom en gewoon mezelf kan zijn, roep ik de leukste reacties op. Hoe dat komt? Omdat ik dan echt ben. En echte mensen ontmoeten graag echte mensen.

Spontaan ben je het leukst. Echt ben je op z’n mooist. In je kwetsbaarheid roep je de meeste liefde en waardering op.

Ik ken dat bij mijn kinderen. Ik ben hun vader, maar ze prikken er zo doorheen als ik een rol speel of iets probeer op te houden.

In de omgang met mijn vrouw werkt dat nog nauwkeuriger. Als ik me echt en eerlijk aan haar geef, zijn we samen op ons best.

En zo werkt het ook onder mijn vrienden, in de kerk, tijdens mijn werk.

Hoe minder ik aan mezelf denk, hoe meer ik mezelf ben. Dat werkt het beste als ik me geen zorgen hoef te maken over mezelf.

In Gods bijzijn word ik zo door Hem bevestigd, dat die zorgen minder en minder worden. En zo wil Hij het. Hij weet als geen ander hoe leuk, mooi en aanstekelijk ik ben als ik echt ben. En jij!

Wink – God kan alleen wie je echt bent zegenen. Daarom wil Hij je hebben zoals je bent: kwetsbaar, eerlijk, echt.