Eenvoudig leven – Houd het eenvoudig

Alles wat ik vond is dit: de mens is een eenvoudig schepsel. Zo is hij door God gemaakt, maar hij heeft talloze gedachtespinsels.
Prediker 7:29

In onze gedachten maken we ons vaak druk over van alles en nog wat. Daar laten we ons dan door opjutten. Terwijl het nog maar de vraag is of het wel waar is wat we denken.

Bijvoorbeeld: iemand kijkt je nors aan – dus maak je je zorgen, omdat je denkt dat ze je stom vindt (maar ze had migraine). Of je wordt met autorijden ingehaald – dus erger je je, omdat je denkt dat die bestuurder zich tegenover jou moet laten gelden (maar hij moest zich haasten voor zijn moeder die op sterven lag).

Je neemt iets waar en gelijk gaan je gedachten werken. Je ziet iets en meteen vind je er wat van. Je hoort wat en direct heb je er een oordeel over. Het zijn gedachtenspinsels die je haast niet stop kunt zetten. Maar het maakt je hondsmoe dat je humeur en gedrag meegenomen worden in die maalstroom.

Terwijl het zo eenvoudig is om tot rust te komen. God heeft ons eenvoudige schepsels gemaakt. We hebben liefde nodig. Meer niet.

In de stilte van Gods aanwezigheid leer je uit de draaikolk van je gedachten te komen. Je leert je meningen ondergeschikt te maken aan zijn mening, je oordelen te laten varen en ontvankelijk te worden voor zijn genade.

Wat Hij zegt is waar. In zijn Woord kun je rusten. Het leven is eenvoudig: je hebt niet meer nodig dan zijn liefde.

Wink – God werd zelf een klein kind – zou ik dan moeten doorgaan voor een diepzinnig mens?