Eenvoudig leven – Eenvoudig verhoogd

‘Wie zichzelf verhoogt zal worden vernederd, en wie zichzelf vernedert zal worden verhoogd.’
Matteüs 23:12

Wat Jezus zegt is waar. Maar dat is vaak anders dan wat jij soms voor waar houdt.

Je gevoelens zijn echt, je gedachten, je omstandigheden ook, maar ze zijn niet de waarheid. Want al die dingen komen en gaan. Alleen Jezus niet. Zijn woord houdt altijd stand.

Dus als jouw gevoel je zegt dat je een rotleven hebt, dan is dat wat je voelt en meer niet. Als je gedachten het geloof betwijfelen, dan denk je dat, en dat is alles. En als de omstandigheden zeggen dat het moeizaam gaat, is dat lastig, maar verder?

Wat Jezus zegt gaat daar ver bovenuit. Als we dat hoogachten, zal Hij ons er dan ook bovenuit tillen. We zullen weten hoe geliefd we zijn, wat we ook voelen. Hoe goed Hij is, wat we ook bedenken. Hoe veilig ook, in alle omstandigheden.

Maar daar zit hem natuurlijk juist de kneep: of we Hem hoogachten of niet. Veel mensen slaan hun subjectieve gevoelens hoger aan dan Jezus. Of hun grillige gedachtenspinsels. Of de voortdurend wisselende omstandigheden. Het vervelende is, dat die zich tegen hen zullen keren, zodat ze er last van krijgen.

Je moet begrijpen dat Gods genade alleen maar nederige mensen kan bereiken. Pas als jij buigt, kan God je verhogen. Als jij wat Jezus zegt hoger acht dan je gevoelens, gedachten of omstandigheden, tilt Hij je er bovenuit. Dan ga je ervaren dat het waar is wat Jezus zegt. Je zult delen in zijn heerlijkheid.

Wink – ‘Neem mijn kruis op en volg mij’: het kruis tilt jou op zodra je het vastpakt – omdat Jezus het draagt.