Eerst het diploma, dan de opleiding

Blijf in mij, dan blijf ik in jullie.
Johannes 15:4a


In Gods koninkrijk gaat het eerst om je positie, dan om de praktijk. Je krijgt eerst je diploma, dan mag je daarmee in de praktijk aan de slag om te ontdekken waarvoor je geslaagd bent.

Is dat te gek voor woorden? Nee, dat zegt Jezus, en zijn woord is waar. ‘Blijf in mij’: dat is de positie die Hij je aanbiedt. ‘Dan blijf ik in jullie’: dat is wat Hij vervolgens in jou uitwerkt in de praktijk.

Kijk eens welk diploma je in handen hebt. In Jezus heb je alles bereikt wat Jezus bereikt heeft. Op grond van jouw positie in Hem komt alles wat Hij volbracht heeft jou ten goede: in Hem ben je dood voor de wet en de zonde, ben je gered, gereinigd, geheiligd, vrijgemaakt, in de hemel geplaatst. Dat bén jij, zo ziet God jou, omdat Hij Jezus zo ziet.

En dan de opleiding die daarop volgt. Jezus in jou werkt alles uit wat Hij is: zijn liefde, macht, volharding, wijsheid, heiligheid, kracht. Dat ga je doen, omdat Hij dat doet, door zijn Geest in jou.

Maar dan moet je het niet zelf willen doen. Gods goedkeuring kun je niet verdienen. Wil je zelf je positie veroveren, dan zul je blijven twijfelen. En ook voor je heiligmaking zul je op eigen houtje niet slagen. Je blijft strijden tegen de zonde, totdat je Gods Geest zijn werk in jou laat doen.

Het diploma dank je aan Jezus, niet aan je eigen prestaties. En de testfase maakt Hij voor jou tot een succes, omdat Hij die voor je uitvoert. Blijf in Hem, dan blijft Hij in jou!