Eerst positie, dan praktijk

Op grond van die wil zijn we voor eens en altijd geheiligd, door het offer van het lichaam van Jezus.
Hebreeën 10:10


Het is in Gods koninkrijk de omgekeerde wereld. God geeft je eerst je diploma, voordat je aan je opleiding mag beginnen. Je bent goedgekeurd, geslaagd. Dat is je positie. Die kan niemand je afnemen. God neemt de genade die Hij schenkt niet terug (want als die afhankelijk zou zijn van jouw tekorten, dan zou het geen genade meer zijn). Een kind van God kan nooit meer veranderen in een varken (al kan hij zich natuurlijk wel zo gedragen).

Vanuit die positie gaat God met je aan de slag. Omdat je door Hem in Jezus goedgekeurd bent, kan Hij je bereiken om je te veranderen. Dat is de praktijk.

Hou die twee p’s in de gaten: positie en praktijk. Wat God betreft is jouw positie bepalend voor de praktijk. Omdat Hij je als zijn volmaakte kind ziet omdat je in Jezus bent, kan Hij die volmaaktheid in de praktijk uitwerken. Omdat je heilig bent verklaard in Jezus, kan Hij je heilig maken door zijn Geest.

‘Hij heeft u als eersten uitgekozen om te worden gered door de Geest die heilig maakt’ (2 Tess. 2:13b).

Gek idee, dat je als brugpieper je diploma krijgt zodra je de school binnenstapt? Ons werelds denken is altijd geneigd om te presteren voor een beloning. Maar God houdt ervan om je te verrassen. Hij verklaart je geslaagd, voordat je getest bent. Dat is genade: je hebt  voldaan zonder dat je moest voldoen. Op die basis gaat Gods Geest met je aan de slag in de leerschool van het leven.