Geen veroordeling – Niemand kan jou nog veroordelen

‘Heeft niemand je veroordeeld?’ ‘Niemand, Heer.’
Johannes 8:10-11

Waarom zou je net zo succesvol moeten zijn als je collega’s? Waarom moet je dezelfde auto voor de deur hebben staan als de buren? Waarom moet je er net zo glad uitzien als die reclameglibbers?
Telkens als je denkt dat je moet voldoen aan de eisen van je omgeving, dreigt het gevaar dat je jezelf teleurstelt. Je werkt je een slag in de rondte, je koopt je suf, maar het is nooit goed genoeg. ‘s Avonds stap je met stress in bed.

Er was een vrouw die niet voldeed. Ze werd betrapt. Iedereen had een mening over haar. Maar Jezus kwam voor haar op. Hij liet zien dat het onterecht is dat mensen van elkaar eisen dat ze aan elkaars mening moeten voldoen. Hij legde elk oordeel het zwijgen op. Vervolgens verdwenen de mensen aan wie de vrouw zich moest meten een voor een uit haar leven.

‘Heeft niemand je veroordeeld?’ vroeg Jezus.

Dat was de belangrijkste vraag uit haar bestaan: haar leven hing er van af.

‘Niemand, Heer,’ antwoordde ze.

Wat een antwoord was dat. Ze mocht leven!

Hetzelfde antwoord legt Jezus ook jou op je lippen.
Weet je dat Hij je niet veroordeelt, dan weet je dat niemand je nog hoeft te veroordelen. Elke stem die jou afkeurt moet uit jouw leven verdwijnen. Je mag het leven leven dat God je gunt.
Dus vraagt Jezus ‘s avonds aan je: ‘Hoe was je dag? Wat heb je met de meningen van mensen gedaan? Waar zijn de stemmen gebleven die je veroordeelden? Heeft niemand je veroordeeld?’

En in zijn aanwezigheid antwoord je: ‘Niemand, Heer’.

Wink – Was je een 0 (volgens de eisen van de wet), met Jezus op de eerste plaats ben je een 10 (dankzij zijn genade die Hij jou in overvloed schenkt).