Genade heeft de zondaar lief

Christus Jezus is in de wereld gekomen om zondaars te redden.
1 Timoteüs 1:15b


Zodra Jezus je leven doorstroomt, ga je de wereld met andere ogen bezien. Eerst vond je sommige mensen aardig, andere mensen niet, kon je lol hebben om wat ze deden, of misschien ook juist niet. Het hing er maar vanaf hoeveel sympathie je had of hoe het je uitkwam.

Nu worden de grenzen van jouw voorkeuren anders getrokken. Je gaat van mensen houden, ondanks hun daden. En je keurt hun zondige daden af, zonder dat je henzelf verstoot.

Dat is wat Gods genade teweeg brengt. Hij daalt neer in de zonde waar Hij zo’n afkeer van heeft, op zoek naar de zondaar, van wie Hij zoveel houdt.

Want God haat de zonde, maar Hij houdt van de zondaar. En hetzelfde onderscheid legt Hij door zijn Geest in jouw leven. Die komt met besef van heiligheid en rechtvaardigheid, maar ook met diepe ontferming, bewogenheid en liefde. Dat bepaalt voortaan jouw kijk op de wereld en de mensen om je heen.

Je gaat nu ook begrijpen hoe het komt dat je de ellendige dingen die je zelf doet kunt afkeuren, zonder dat je jezelf verwerpt. Je bent Gods geliefde kind: je mag van jezelf houden omdat Hij van je houdt, ondanks de zonde.

Met zulke ogen kijk je voortaan naar jezelf én naar de mensen om je heen.