Rust – Genade komt met rust

Kom weer tot rust, mijn ziel, de HEER is je te hulp gekomen.
Psalm 116:7

Rust, kan die de overhand krijgen? Ik had er geen idee van, totdat ik vastliep. Overspannen raken is geen pretje. Ik was in mijn burn-out mezelf kwijt. Het leek alsof elk gevoel me verlaten had. Mijn omgeving zei: ‘Er kan geen lachje af.’

Gek, ik geloofde in Gods redding. Maar blijkbaar had ik nog weinig van Gods genade begrepen. Verantwoordelijkheden? Ze drukten zwaar op me. Idealen? Ik moest en zou ze waarmaken. Liefde? Ik deed mijn best om bij iedereen in de smaak te vallen. Maar ik was er doodmoe van geworden. En ineens was het op.

Totdat Jezus zei dat Hij met genade was gekomen. Met zijn onverdiende gunst. Met liefde die ik niet kon verdienen, maar die altijd al beschikbaar was en die ik vanuit rust mocht ontvangen. Omdat ik het altijd al waard was. Ik moest drastisch stilgezet worden om dat te ontdekken.

De openbaring van Gods genade gaf me het gevoel terug hoe geliefd ik eigenlijk was. Hoe gewild ook. En dat ik daar volledig op kon vertrouwen. Ik hoefde niets waar te maken. Ik kon ook niet mislukken.

Genade bracht me een rust die ik niet eerder had gekend. Jezus stond voor me in. Ik kon mijn voldoening vinden in zijn bevestiging. Zo stond ik op uit mijn burn-out, gelouterd en opnieuw geboren.

Het grappige is dat ik sindsdien veel effectiever geworden ben. Als je je geen zorgen meer hoeft te maken over jezelf, krijg je veel energie. Ik doe meer dan ooit, maar wel vanuit rust.

Stiltetip – Beoefen de rust in Jezus. Weet hoe geliefd je bent. Zie en zeg: ‘Ik rust in U’.