Gian Merlevede – The Dark Throne

Geslepen tot een diamant

 Hoe kun je de omgeving waarin je God ontmoet weergeven? Als dat zich in de stilte van je hart afspeelt, onzichtbaar? En wat laat je zien als dat hart verwond is? Als je in een diepe depressie raakt? Gian Merlevede blijft zoeken hoe hij dat zal doen. ‘Mijn schilderijen ontstaan gewoonlijk laag op laag,’ zegt hij. ‘Het zijn verdichtingen van mijn diepste emoties en zoektochten. Alles begint en eindigt voor mij met een gesprek met God. The Dark Throne gaat over een periode in mijn leven dat ik een diepe geloofscrisis doormaakte.’

Merlevede is een Belgisch-Zwitserse kunstschilder die werd opgeleid in Antwerpen en Gent. Hij woont en werkt met zijn vrouw en kunstschilder Simone Distler in Duitsland. De kunstenaar gebruikt in zijn werk allerlei schakeringen van organische en geometrische vormen, die hij in dunnen laagjes over elkaar aanbrengt. Zo ontstaat er een beeld dat wel iets weg heeft van een diamant met doorschijnende facetten op een plat vlak. Zijn schilderijen, waar hij soms jaren over doet, zijn de neerslag van zijn worstelingen met God, waarbij hij zich vereenzelvigt met Jakob die worstelde met God bij de rivier.

In het boek ‘De Crux’ bracht hij de worsteling waaruit The Dark Throne ontstond onder woorden.

‘Ik zie geen hand voor ogen,’ roep ik.
Ik wankel en tast met blinde handen in het duister van zijn huis.
De troonzaal is inktzwart, en mijn hart is droef.
Ik ween zonder tranen.
Dit is toch zijn troonplaats? Maar Hij steekt geen vinger naar me uit?
Ik zeur en bedel, smeek en scheld. Maar Hij zegt niets.
Dat maakt me nog woedender.
God is vanaf nu dood voor me. Ik stop zelfs met bidden. Maandenlang.
Gaandeweg wordt het rustiger.
Op een morgen, uit het niets, zegt Hij plots:
‘Heerlijk hè, die intimiteit tussen ons?’

Merlevede werkt in series. Ook Dark Throne is een serie. Daarin wordt hij als een klein, aards wezen in zijn verbeelding geplaatst tegenover de soevereine hemelse Autoriteit. Als het razen in zijn gemoed voorbij is, verandert de duistere troon voor zijn ogen. Wat is er gebeurd?

De Bijbel noemt Gods troon een troon van genade. We kunnen daar zonder voorbehoud elk moment terecht om hulp en meeleven te krijgen, lezen we, omdat God vanaf die troon heerst met zijn liefdevolle genade. Daar is intimiteit. Iedereen kent wel momenten dat we daar niks van merken. Maar telkens als er genade in ons leven komt, ervaren we hoe God de dingen die ons dwars zitten aanpakt. Als we voor Gods troon komen vinden we geen afgesloten bastion, maar zien we Jezus voor ons klaarstaan om ons te omhelzen en te bemoedigen. Het is onbegrijpelijk, de troon van God blijft een mysterie, maar daar groeit ons besef hoe geliefd we zijn. Soms kan dat besef ons zomaar toevallen. Dat heet genade. Op dat moment weten we dat God heerst.

Gian Merlevede (1973), The Dark Throne, 2007-2010, acryl op doek, 100 x 150 cm, privécollectie.

 Doorlezen: Genesis 32:23-32; Psalm 13; Psalm 31; Psalm 130; Hebreeën 2:14-18, 4:14-16, 12:2; Openbaring 7:15-17.

 Willem de Vink