Groei – Belemmeringen?

Ontdoe u dus van alles wat slecht is, van alle bedrog en huichelarij, alle afgunst en kwaadsprekerij, en verlang als pasgeboren zuigelingen naar de zuivere melk van het woord, opdat u daardoor groeit en uw redding bereikt (1 Petrus 2:1-2).

Groeien komt op gang door te eten. Terwijl je Gods Woord tot je neemt, groei je in het besef wie Hij is, wie jij bent en hoe je mag leven.

Maar soms kan het lijken alsof er een glazen scherm voor die heerlijke maatijd is gezet. Het lijkt zo eenvoudig, een kind kan erbij, maar waarom jij dan niet? Waardoor stagneert je geestelijke groei?

  • Het kan zijn dat je een gereserveerd hart hebt gekregen. Je wordt belemmerd door teleurstellingen.
  • Misschien heb je moeite met anderen. Trots belemmert je.
  • Je kunt verward zijn en denken: ‘Dit is niet voor mij’. Je wordt belemmerd omdat je Jezus en zijn genade uit het oog hebt verloren.
  • Het kan ook zijn dat je jezelf regels hebt opgelegd waaraan je eerst moet voldoen. Dan is de wet je belemmering.
  • Of je bent verbitterd en voelt je afgewezen. Je wordt belemmerd omdat je niet van jezelf kunt houden.

In al die gevallen is er vergeving. Je mag er samen met Jezus een streep onder zetten en opnieuw beginnen. Hij schuift de glazen wand voor je weg.

Laat je nu maar als een baby voeren. Gods Woord is eenvoudig om tot je te nemen. Luister, Hij zegt: ‘Ik hou van jou. Jij bent mijn geliefde kind. Ik vind vreugde in jou’.

En kijk: nu komt je groei weer op gang.

Stiltetip – Neem weer je tijd met Jezus. Ontvang zijn vergeving en liefde. Zie en zeg: ‘U houdt van mij. Ik ben uw geliefde kind’.