Groei – Hoe word je ouder en toch wijzer?

Zij dragen nog vrucht als ze oud zijn
en blijven krachtig en fris.
Psalm 92:15

Ik was een jaar of twintig toen er in een gezelschap aan me gevraagd werd hoe ik mijn toekomst voor me zag. ‘Ik zou het liefste oud en wijs willen worden’, zei ik. Dat meende ik: graag zou ik zo’n grijsaard willen zijn die veel meegemaakt had en daar anderen mee verder zou kunnen helpen.

Oud en wijs, die combinatie klinkt bekend, maar toch horen die twee niet vanzelfsprekend bij elkaar. Je kunt ook oud en bitter worden, oud en egoïstisch, oud en dom.

De vraag is of God in je ontwikkeling mocht komen; of Hij de jaren vruchtbaar voor je maakte; of je bleef groeien in genade en liefde.

Valt de wijsheid aan de oudsten toe?
Groeit inzicht met het vorderen van de jaren?
Nee, God bezit de wijsheid en de kracht,
hij heeft inzicht en verstand
(Job 12:12-13).

Het geheim van een krachtige en vruchtbare oude dag zit hem in het geloof dat je door God bent goedgekeurd als een rechtvaardige. Je bent in goede grond geplant als je dat weet, zodat je ook in je ouderdom nog volop groeit en bloeit.

De rechtvaardigen groeien op als een palm,
als een ceder van de Libanon rijzen zij omhoog.
Ze staan geplant in het huis van de HEER,
in de voorhoven van onze God groeien zij op.
Zij dragen nog vrucht als ze oud zijn
en blijven krachtig en fris.
(Psalm 92:13-15).

Wink – Geestelijke groei is altijd groeien in genade en genade betekent dat God iets doet in plaats van jij.