Groei – Je gevoel volgt je gedachten

Wij nemen elke gedachte gevangen om haar tot gehoorzaamheid aan Christus te brengen. 2 Korintiërs 10:5 (WV)

Hoe groei je in een stabiel gevoelsleven? Het zijn niet de problemen die het ons moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen ze aankijken. We kunnen het onszelf zo moeilijk maken als we willen.

De vraag is: wat denken we over iets? Ons gevoel zal die gedachten volgen.

Want hoe je over iets of iemand denkt roept bepaalde gevoelens bij je op. Als je bijvoorbeeld denkt dat iemand je niet mag omdat hij je niet begroet, kun je daar sjagrijnig van worden. Maar je kunt ook denken dat iemand misschien vergeten was je te begroeten, zodat je ontspannen op hem afstapt. Of als je denkt dat je niet meer aan de bak komt als je je werk bent kwijtgeraakt, zul je daar misschien moedeloos van worden. Maar je kunt ook denken dat je na je ontslag de kans krijgt om beter werk te vinden, zodat je zin hebt om te solliciteren.

Als je ergens anders over gaat denken, krijg je daar andere gevoelens bij. De vraag is dus hoe je anders leert denken.

Nare gedachten kunnen zomaar bij je opkomen. Maar dat wil niet zeggen dat die je hoeven te leiden. Om er vanaf te komen hoef je er niet tegen te vechten. Het gaat erom dat je geen geloof aan ze hecht. Jij mag van iets denken wat Jezus ervan denkt. En ervan zeggen wat Hij ervan zegt. Neem die lastige gedachte dus en onderwerp hem aan Jezus. Je zult je er beter door voelen.

Stiltetip – Bewaak je gedachten door te denken wat Jezus denkt en hardop te zeggen wat Hij zegt. Je gevoel zal je gedachten volgen. Zie en zeg: ‘Ik ben ook met mijn gedachten in U’.