Groei – Uit de knop, in de bloei

’De grootheid van mijn Vader zal zichtbaar worden wanneer jullie veel vrucht dragen en mijn leerlingen zijn.’ Johannes 15:8

Zie je de knop van een roos, dan verwacht je dat daar binnenkort een bloem uit tevoorschijn zal komen. Hoe mooi de tere blaadjes ook ingevouwen zijn in de schutbladen, de bloem is bedoeld om te bloeien en zijn volle pracht in geuren en kleuren te tonen.

Elke knop is een belofte. Je herkent er de plant aan. Hij levert een unieke bloem die mooi en aantrekkelijk zal zijn voor mens en dier. En hij zorgt voor de vermenigvuldiging van zijn soort.

Ook jij bent bedoeld om te groeien en tot bloei te komen. Jezus zegt dat jouw leven vrucht mag dragen, zodat anderen ervan zullen genieten (lees Johannes 15:1-17).

Of de knop zijn belofte waarmaakt hangt van twee factoren af. Het groeibeginsel heeft zon en voeding nodig.

Net als die bloem, ben jij ook afhankelijk van twee groeibevorderaars.

  1. Je zou het zonlicht kunnen vergelijken met Gods aanwezigheid in je leven. Waar Hij ook op je schijnt, Hij ziet geen duisternis in je. Dat besef helpt je om zonder schuld, schaamte en angst op te bloeien tot wie je echt bent.
  2. Jouw voeding is Gods Woord. Wat Hij over je zegt bepaalt hoe je over jezelf en je toekomst denkt. Jij bent kostbaar!
  3. Besteed je aandacht aan die twee dingen, dat God er voor je is en dat Hij tot je spreekt, dan komt je leven vanzelf tot bloei. God en jij zullen er allebei van stralen!

Stiltetip – Neem dus ook vandaag weer de tijd om in Gods tegenwoordigheid te zijn. Neem de bijbeltekst tot je. Concentreer je daarna op je lichaamshouding en ademhaling om in Jezus tot rust te komen. Zie en zeg: ‘Ik groei in U’.