Hemel – Ben jij ook zo’n gelovige twijfelaar?

‘Leef in verbondenheid met mij.’ Genesis 17:1b

Abraham liep te tollen van de vragen. God had hem een zoon beloofd, maar die was er nog steeds niet. Hij had een trucje uitgehaald door een zoon te verwekken bij een slavin. Maar daar trapte God niet in (God wil niet dat we in slavernij leven). Dus bleef Abraham met zijn twijfels zitten. En met zijn vragen, hoofdstukken lang.1 Maar kijk: hij bleef wel bij God aankloppen. Misschien is dat Abrahams geheim: dat hij zijn twijfels aan God vastknoopte. Zo knoopte God zich aan Abraham vast: hij sloot een verbond met hem. God zou doen wat hij had beloofd!

In het Nieuwe Testament wordt Abraham geloofsheld nummer 1 genoemd. Dat is mooi voor zo’n twijfelaar. En mooi voor ons. We kunnen net als Abraham met God op weg gaan. Maar vroeg of laat lopen we tegen de vraag op of God wel geeft wat hij heeft beloofd. Dan komt het erop aan: binden onze vragen ons aan God, of drijven ze ons van hem vandaan?

Ben ik blij dat ik een kind van Abraham ben.2 Dan mag ik me met al mijn vragen aan God vastklampen (geloof heet dat). En hoop koesteren (hoop op Gods genade). En ook nog delen in de zegen van Abraham. Met uitzicht op de hemel.

En dus wordt iedereen die gelooft samen met Abraham, de gelovige, gezegend (Galaten 3:9).

1 Gen. 12-20; 2 Gal. 3:7