Hemel – Wat doet onze sterfelijkheid met ons?

‘Een mens, geboren uit een vrouw – kort zijn zijn dagen, doordrenkt van onrust.’ Job 14:1

Om onze sterfelijkheid niet te hoeven ervaren proberen we die op allerlei manieren te vergeten. Dat doen we met dingen waarbij we ons prettig voelen: succes hebben, geld verdienen, veel consumeren, overal naartoe reizen. Door ons daarin te verliezen verdoven we ons besef dat we zullen sterven. Sporten, gamen en feesten hebben dat effect ook. We roepen ermee een idee van onsterfelijkheid op. Soms doet ons groepsgevoel hetzelfde: het geeft ons het idee dat we met z’n allen de dood wel kunnen verslaan. Maar alleen als we naar Jezus kijken weten we dat het ook echt zo is. Als we horen wat hij zegt.

‘Als iemand mijn woord bewaart, zal hij de dood nooit zien’ (Johannes 8:51b).

We hebben geen afleiding nodig om net te doen alsof de dood niet het laatste woord heeft. We weten het zeker. Zelfs als alles wegvalt blijft dat geloof overeind als je Jezus kent. Hij is opgestaan uit de dood en gunt ons zijn leven. Geloof je dat, dan heb je eeuwig leven. Je sterfelijkheid is dan niet iets om te weerstaan. De dood is niet meer dan een overgang.

Dat besef heeft een wonderlijke invloed op je plek tussen alle gedoe van mensen. De dingen waar zij zo druk mee bezig zijn, zijn voor jou niet zo belangrijk. Je bent nog wel ín, maar niet meer ván deze wereld.1

1 Joh. 17:11-18